Explorări imagistice pentru jumătate de judeţ. Spitalul Municipal Dorohoi ajunge pe harta analizelor complexe

Explorări imagistice pentru jumătate de judeţ. Spitalul Municipal Dorohoi ajunge pe harta analizelor complexe

 CT Mavromati  

În jur de o sută de mii de botoşăneni vor avea posibilitatea să-şi facă investigaţiile imagistice mai aproape de casă. Şi asta odată cu darea în folosinţă a computerului- tomograf la Spitalul Municipal Dorohoi.

Unitatea sanitară a reuşit la sfârşitul anului trecut să achiziţioneze aparatul, după un adevărat maraton, aşa cum a caracterizat întreaga operaţiune managerul interimar al spitalului, medicul Emilian Vamvu.

"Pe 10 decembrie ne-am prezentat la Consiliul Naţional de Studiere a Contestaţiilor, pentru că am avut parte de contestaţii, atât la procedura de licitaţie cât şi pe parcurs, am obţinut răspunsul pe care îl aşteptam şi în aceeaşi zi ne-am prezentat la firma care a oferit computerul- tomograf şi am semnat contractul de achiziţie", explică Emilian Vamvu.

Firma furnizoare a echipamentului medical este General Electrical Medical System din Bucureşti, iar valoarea aparatului este de 1,5 milioane de lei.

În prezent se derulează lucrări de amenajare a spaţiului care va găzdui computerul tomograf, astfel încât să fie obţinut şi avizul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare.

"Am mai spart nişte pereţi, am ridicat alţii, am pus nişte geamuri, este necesară înlocuirea instalaţiei electrice. Cred eu că până la sfârşitul lunii ianuarie, dacă CNCAN ne va da avizul de funcţionare, putem să-i dăm drumul", adaugă managerul interimar.

Lucrările de amenajare au costat în jur de 50.000 de lei, urmând ca alte cheltuieli să se facă pentru instalaţia electrică şi uşile speciale necesare izolării echipamentului.

"Pentru Spitalul Municipal acest computer tomograf înseamnă foarte mult pentru că deservim aproape o sută de mii de locuitori care până acum trebuiau să-şi facă explorările imagistice la Suceava sau la Botoşani. CT-ul va fi conexat Camerei de Primiri Urgenţe, astfel că şi cazurile urgente vor fi deservite. Avem şi specialişti, aşa că nu ne putem plânge", concluzionează Emilian Vamvu.

De altfel, darea în funcţiune a CT-ului la Dorohoi ar putea reprezenta şi pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati o "salvare" în condiţiile în care, în urmă cu un an, computerul tomograf a stat în pauză aproape două săptămâni după defectarea unei piese esenţiale funcţionării sale. Atunci, pacienţii programaţi la CT şi urgenţele au fost direcţionate spre Spitalul Judeţean "Sf. Ioan cel Nou" de la Suceava.

 

Spune-ne opinia ta