Evitaţi facturile astronomice la telefon! În 44 de localităţi botoşănene poate interveni roamingul involuntar

Evitaţi facturile astronomice la telefon! În 44 de localităţi botoşănene poate interveni roamingul involuntar
Costurile suplimentare la serviciile de telefonie mobilă nu sunt deloc plăcute, mai ales că tarifele sunt destul de "usturătoare". Se întâmplă însă ca, din greşeală, să ne trezim cu facturi umflate şi să nu înţelegem de ce. 

Utilizatorii botoşăneni de telefonie şi internet mobil care au serviciul de roaming activat şi se află în ţară, dar în apropiere de graniţa cu Republica Moldova şi Ucraina, sunt atentionaţi de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) că este posibil ca telefonul sau tableta pe care le folosesc să se conecteze automat la o reţea din ţara vecină şi să folosească serviciile de comunicaţii la tarife de roaming, plătind costuri suplimentare, inclusiv pentru apelurile pe care le primesc.

Localităţi cu risc de roaming involuntar

Conform măsurătorilor efectuate de ANCOM, în majoritatea judeţelor aflate la graniţă există localităţi în care telefoanele sau tabletele pot intra în roaming involuntar, cele mai multe localităţi în care apare acest fenomen fiind în judeţele: Satu Mare (63 de localităţi, pe graniţa cu Ucraina şi Ungaria), Botoşani (44 de localităţi, pe graniţa cu Ucraina şi Republica Moldova), Iaşi (42 de localităţi, pe graniţa cu Republica Moldova), Timiş (39 de localităţi, pe graniţa cu Serbia şi Ungaria) şi Bihor (33 de localităţi, pe graniţa cu Ungaria).

Localităţile din judeţul Botoşani care au un risc potenţial de intrare în roaming involuntar sunt Bădărăi, Durneşti, Santa Mare, Berza, Bogdăneşti, Rânghileşti Deal, Ilişeni, Dămideni, Româneşti, Bobuleşti, Bădiuţi, Ştefăneşti, Stânca, Ripiceni, Sadoveni, Manoleasa, Manoleasa Prut, Iorga, Liveni, Loturi, Mitoc, Horia, Crasnaleuca, Cotu Miculinţi, Miorcani, Rădăuţi Prut, Rediu, Horodiştea, Slobozia Cuzlău, Păltiniş, Darabani, Bajura, Baranca, Oroftiana, Suharău, Cristineşti, Fundu Herţii, Baranca, Dersca, Racovăţ, Pomârla, Corjăuţi, Pârâul Negru şi Mihăileni.

Reprezentanţii ANCOM spun că roaming-ul involuntar poate apărea în localităţile de graniţă numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe identificarea automata a reţelei, caz în care echipamentul mobil se va conecta automat la reţeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul.

"Fiind vorba de localităţi aflate la graniţă, este posibil ca echipamentul mobil să se conecteze la reţeaua unui operator din ţara vecină, iar utilizatorul să fie facturat pentru serviciile utilizate la tarife de roaming", explică aceştia.

Cum poate fi evitat roaming-ul involuntar

Utilizatorii pot evita accesarea involuntară a serviciilor de voce sau date în roaming la graniţa României cu statele vecine prin următoarele metode:
-selectarea manuală a reţelei (dezactivarea opţiunii telefonului de selectare automată a reţelei)
-solicitare către operator pentru a activa serviciul de roaming numai la cerere
-verificarea reţelei înainte de a utiliza telefonul sau tableta, în cazul în care selectarea reţelei rămâne pe modul automat

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

Miercuri, 24 Aprilie 2024
80

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

Miercuri, 24 Aprilie 2024
89

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

Miercuri, 24 Aprilie 2024
120

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...