Europa incalta bocancii de razboi: Bugetele de Aparare au crescut subit

Europa incalta bocancii de razboi: Bugetele de Aparare au crescut subit
Dupa ani de seceta in bugetele de Aparare ale majoritatii statelor membre UE, liderii europeni par sa accelereze subit cheltuielile in sector, ca urmare a riscurilor de securitate de pe continent.

Cel mai recent raport al Institutului International pentru Studii Strategice (IISS), citat de postul american CNBC, arata ca tarile din Europa de Vest au incheiat o perioada de austeritate in materie de securitate, anul acesta bugetele de Aparare crescand in medie cu 1%.

Temeri comune

Intre 2007 si 2015, linistea de pe continent, ca si criza financiara au generat diminuari de 15 procente in cheltuielile de aparare din Uniunea Europeana.

2016 pare sa fie anul in care amenintarile de securitate reprezentate de tendintele expansioniste ale Rusiei si pericolul atentatelor au schimbat mentalitatea liderilor europeni, care au decis sa finanteze intr-un mod mai consistent sectorul de Aparare.

"Statele europene mai mari au inceput deja sa implementeze politici de crestere a cheltuielilor de aparare, in lumina amenintarilor continue la adresa securitatii interne", anunta Fenella Mcgerty, analist principal al IHS Jane.

Ministrii Apararii din Spania, Germania, Italia si Franta au semnat o scrisoare comuna in care solicita omologilor din restul statelor UE crearea unui comandament militar la nivelul Uniunii, acestui organism revenindu-i sarcina de a superviza operatiunile militare comune.

Mcgerty crede ca noul tip de comunicare incrucisata intre responsabilii cu securitatea de pe continent vine ca un efect al atentatelor teroriste petrecute in ultimul an in Paris si Bruxelles.

"Pe masura ce dimensiunile retelei construite de Statul Islamic de-a lungul Europei continua sa se faca vizibile, coordonarea intre agentiile de securitate europene a devenit un subiect de interes maxim, iar nevoia de a asigura o comunicare la nivel militar ramane o provocare constanta", explica analistul IHS Jane.

Italia si Franta strang randurile

La inceputul lunii trecute, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, lansa ideea crearii unui comandament militar european in vederea coordonarii actiunilor militare comune, iar ideea sa, chiar daca nu a prins inca o forma clara, pare sa dea roade cel putin in materie de colaborare stransa in industria Apararii de pe continent.

Italia, spre exemplu, a lansat deja o oferta catre partenerii francezi de a-si reuni fortele din sectorul naval pentru a crea o varianta maritima a gigantului din industria aerospatiala Airbus, informeaza Defense News.

Italienii ar dori ca Parisul sa aprobe fuziunea companiilor Fincanteri si DCNS intr-un gigant al constructiilor navale din sectorul de Aparare.

"Trebuie sa lucram impreuna. Astazi avem competie intre firmele europene cand, de fapt, ar trebui sa concuram cu firme din restul lumii", a precizat Giuseppe Bono, directorul santierului naval italian Fincanteri.

Cele doua firme din sectorul de Aparare au colaborat la constructia fregatelor Horizon si FREMM, legaturile dintre Fincanteri si DCNS datand de mai bine de doua decenii. 

Sursa: Business24
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Lider sindical al polițiștilor botoșăneni: "La Botoșani s-a instaurat o frică de a reproșa șefilor"

astăzi, 15:01
949

Problemele cu care se confruntă polițiștii și neajunsurile din sistem de multe ori nu sunt transmise mai departe și șefilor.Asta susține Virgil Bordei, lider la nivel local al Confederație...

Poliţiştii şi jandarmii botoşăneni, acuzaţi de lipsă de reacţie în cazul scandalului produs de rromi în curtea Spitalului Mavromati

astăzi, 13:00
1196

În şedinţa Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, fostul şef al acestei structuri din mandatul trecut şi fost şef al Poliţiei Rutiere, Dumitru Zmău, şi-a îndemnat foştii co...

Avertizare meteo: Ploi și vânt!

astăzi, 10:57
665

Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă, o atenționare meteo de ploi moderate cantitativ și intensificări ale vântului.În zonele de munte, precum și &ici...