Elevul tau chiuleste? Ramai fara ajutor social!

Elevul tau chiuleste? Ramai fara ajutor social!

   www.capital.ro

Familiile care au în proprietate un bun pe care autorităţile îl vor consideră ca nefiind de strictă necesitate sau au copii care lipsesc de la şcoală pierd dreptul la ajutor social, potrivit noului Cod de asistenţă socială pregătit de Ministerul Muncii.

Proiectul de lege elaborat de autorităţi prevede că "ajutorul social se acordă pe bază de cerere, însoţită de actele doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile membrilor acesteia şi, după caz, privind frecventarea cursurilor şcolare de către copiii aflaţi în întreţinere".

În încercarea de a reduce numărul celor care beneficiază de ajutor social, chiar dacă au suficiente alte surse de venit, autorităţile vor să impună ca cele două condiţii să fie strict îndeplinite, altfel familia rămânând fără ajutor social, scrie capital.ro.

Astfel, noile norme prevăd că "la stabilirea venitului net lunar al familiei şi, după caz, al persoanei singure se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le realizează, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări de şomaj, obligaţii legale de întreţinere, indemnizaţii, alocaţii şi ajutoare cu caracter permanent şi alte creanţe legale, fără excepţie".

În cazul în care solicitantul are în proprietate numai categoriile de bunuri cuprinse în lista bunurilor considerate de strictă necesitate pentru nevoile familiale, acesta beneficiază de ajutor social. Dar, dacă "are în proprietate cel puţin unul dintre bunurile cuprinse în lista bunurilor care nu sunt considerate de strictă necesitate pentru nevoile familiale, aceasta nu beneficiază de ajutor social".

În plus, în cazul în care familia sau persoana singură are în proprietate bunuri ce depăşesc cantitativ bunurile cuprinse în listă, la stabilirea venitului net lunar al familiei sau persoanei singure se iau în considerare veniturile potenţiale provenite din valorificarea bunurilor respective, stabilite potrivit unor limite minime şi maxime, aprobate la nivel naţional.

Lista bunurilor considerate de strictă necesitate urmează a fi cuprinsă în Normele de aplicare, care vor fi publicate după intrarea în vigoare a legii. Apoi, lista se actualizează prin Hotărâre a Guvernului, iar Consiliile locale, în funcţie de condiţiile specifice, au obligaţia de a aproba lista, precum şi alte criterii proprii suplimentare de evaluare a veniturilor potenţiale.

Copiii nu au voie să chiulescă mai mult de 25 ore pe semestru

Familiile care au copii riscă să rămână fără ajutor social dacă nu au grijă ca cei mici să se prezinte la şcoală. Dacă un copil lipseşte mejustificat de la cursuri mai mult de 25 de ore, familia îşi ia adio de la banii de la stat.

Astfel, potrivit noilor reglementări, "pentru familiile cu copii de vârstă şcolară ajutorul social se acordă în condiţiile în care copiii frecventează fără întrerupere cursurile unei forme de învăţământ organizată potrivit legii, cu excepţia celor care le întrerup din motive medicale şi nu înregistrează absențe nejustificate în cursul unui semestru într-un număr mai mare de 25 ore". 

Conform capital.ro, verificarea se face de către inspectoratele şcolare teritoriale, care au obligaţia de a controla cuprinderea copiilor în sistemul de învăţământ şi de a transmite agenţiilor teritoriale semestrial confirmarea copiilor care sunt înscrişi în sistemul de învăţământ.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

Marţi, 23 Aprilie 2024
521

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

Marţi, 23 Aprilie 2024
75

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

Marţi, 23 Aprilie 2024
93

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...