Elevii ar putea beneficia de reduceri mai mari la transportul local

Elevii din învățământul obligatoriu ar putea să se bucure de o reducere mai mare a costurilor legate de  transportul local, potrivit unui proiect de act normativ depus recent la Camera Deputaților pentru dezbatere.

Elevii ar putea beneficia de reduceri mai mari la transportul local

O Propunere legislativă pentru modificarea art. 84 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 a fost depusă de curând la Camera Deputaților, iar pentru a se aplica, aceasta are nevoie de votul Parlamentului (Senatul fiind camera decizională), de promulgare și publicare în Monitorul Oficial.

Potrivit propunerii legislative, elevii din învățământul obligatoriu, profesional și liceal acreditat/autorizat vor beneficia de tarif redus cu minimum 50% pentru transportul local în comun, de suprafață naval și subteran, precum și pentru transportul intern auto, feroviar și naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Practic, după adoptarea propunerii legislative, dacă autoritățile locale permit aplicarea unei reduceri mai mari, elevii din regiune vor plăti mai puțin pentru transportul local.

Forma actuală a Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 stabilește că limita de reducere a tarifului pentru transportul în comun local este de 50%.

De asemenea, potrivit textului proiectului de lege, “elevii beneficiază de tarife reduse cu minimum 75% pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de operă, de film și la alte manifestări culturale și sportive organizate de instituții publice”.

Măsurile sunt propuse pentru reducerea cheltuielilor elevilor cu transportul, dar și pentru a repara inechitatea actuală între elevi și studenți. Studenții care urmează forme de învățământ cu frecvență beneficiază deja de reducerea de minimum 50% pe mijloacele de transport local în comun.

După adoptarea acestor măsuri, autoritățile administrative locale vor putea stabili, în funcție de posibilitățile bugetului local, facilități suplimentare față de limita de minimum 50% prevăzută în propunere.

Atenţie! Prevederile proiectului legislativ NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
613

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
461

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3001

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...