Elena Udrea obliga toti proprietarii de locuinte sa-si repare fatadele

Ministerul Dezvoltarii si Turismului a lansat un proiect de lege prin care proprietarii de locuinte cu fatade degradate vor fi obligati sa le renoveze, daca nu fac asta din proprie-initiativa.

"Detinatorii de orice fel ai cladirilor care, prin nivelul de degradare a sistemului  de inchidere perimetrala, pun in pericol sanatatea, viata, integritatea fizica si  siguranta populatiei si/sau afecteaza calitatea mediului inconjurator, a cadrului urban  construit  si a spatiilor publice urbane, in temeiul  si cu respectarea legislatiei in  vigoare privind calitatea in constructii si a prezentei legi, sunt obligati ca, din proprie  initiativa, sa ia masuri de realizare a lucrarilor de interventie pentru reabilitarea  structural-arhitecturala a anvelopei cladirilor", se arata in proiectul de lege elaborat de Ministerul Dezvoltarii.

Iata unul dintre motivele emiterii proiectului, asa cum apare el in nota de fundamentare: "Datorita vechimii fondului construit existent se constata o crestere ingrijoratoare a accidentelor grave provocate de desprinderea / prabusirea unor elemente de constructie de la nivelul fatadelor si invelitorilor/teraselor cladirilor care, prin nivelul avansat de degradare, pun in pericol siguranta si sanatatea populatiei, amenintand dreptul la viata si dreptul la integritate fizica a tuturor persoanelor apartinand comunitatii locale sau a celor care tranziteaza localitatea".

Renovarile se vor face pe baza unor programe multianuale stabilite de autoritatile locale. Acestea se vor ocupa si de inventarierea cladirilor la care trebuie intervenit si de notificarea proprietarilor care refuza sa si le renoveze.

Lucrarile se vor face pe cheltuiala proprietarilor, iar daca acestia refuza, lucrarile vor fi efectuate de stat, care se va indrepta apoi asupra proprietarului pentru a si-recupera cheltuielile. Totusi, daca proprietarii au venituri pe membru de familie  sub castigul mediu net pe economie, lucrarile vor fi platite de stat. De asemenea, asociatiile de proprietari si detinatorii de apartamente pot beneficia de credite bancare garantate de stat, cu dobanda subventionata. (sursa: money.ro)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Senatorul UDMR Verestoy Attila a murit!

astăzi, 13:47
20

Senatorul UDMR Verestoy Attila, în vârstă de 63 de ani, a murit miercuri. Parlamentarul UDMR suferea de cancer şi a murit la o clinică din Viena.Fostul preşedinte al UDMR Marko B...

Un copil a avut nevoie de îngrijiri medicale în timp ce asista la ceremonialul de Ziua Unirii

astăzi, 12:48
426

Nu toţi spectatorii prezenţi la ceremonialul dedicat Zilei Unirii s-au putut bucura de manifestări. Unui copil i s-a făcut rău şi a fost dus la spital. Minorul acuza o stare lipotimică şi...

Victorie uriașă pentru Simona Halep. "Arată ca numărul 1 mondial!"

astăzi, 11:47
167

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat că Simona Halep e într-o stare psihică și fizică excepțională după ce s-a calificat în semifinalele Australian Open, după victoria &ic...