Elena Udrea obliga toti proprietarii de locuinte sa-si repare fatadele

Ministerul Dezvoltarii si Turismului a lansat un proiect de lege prin care proprietarii de locuinte cu fatade degradate vor fi obligati sa le renoveze, daca nu fac asta din proprie-initiativa.

"Detinatorii de orice fel ai cladirilor care, prin nivelul de degradare a sistemului  de inchidere perimetrala, pun in pericol sanatatea, viata, integritatea fizica si  siguranta populatiei si/sau afecteaza calitatea mediului inconjurator, a cadrului urban  construit  si a spatiilor publice urbane, in temeiul  si cu respectarea legislatiei in  vigoare privind calitatea in constructii si a prezentei legi, sunt obligati ca, din proprie  initiativa, sa ia masuri de realizare a lucrarilor de interventie pentru reabilitarea  structural-arhitecturala a anvelopei cladirilor", se arata in proiectul de lege elaborat de Ministerul Dezvoltarii.

Iata unul dintre motivele emiterii proiectului, asa cum apare el in nota de fundamentare: "Datorita vechimii fondului construit existent se constata o crestere ingrijoratoare a accidentelor grave provocate de desprinderea / prabusirea unor elemente de constructie de la nivelul fatadelor si invelitorilor/teraselor cladirilor care, prin nivelul avansat de degradare, pun in pericol siguranta si sanatatea populatiei, amenintand dreptul la viata si dreptul la integritate fizica a tuturor persoanelor apartinand comunitatii locale sau a celor care tranziteaza localitatea".

Renovarile se vor face pe baza unor programe multianuale stabilite de autoritatile locale. Acestea se vor ocupa si de inventarierea cladirilor la care trebuie intervenit si de notificarea proprietarilor care refuza sa si le renoveze.

Lucrarile se vor face pe cheltuiala proprietarilor, iar daca acestia refuza, lucrarile vor fi efectuate de stat, care se va indrepta apoi asupra proprietarului pentru a si-recupera cheltuielile. Totusi, daca proprietarii au venituri pe membru de familie  sub castigul mediu net pe economie, lucrarile vor fi platite de stat. De asemenea, asociatiile de proprietari si detinatorii de apartamente pot beneficia de credite bancare garantate de stat, cu dobanda subventionata. (sursa: money.ro)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

În stare gravă, după un accident stupid. Victima a fost transferată la Iași!

Luni, 23 Aprilie 2018
777

Victima, în vârstă de 46 de ani, din Bălușeni, s-a dus duminică pe câmp de unde s-a întors seara, cu căruța. Pe drum, roata căruței a trecut peste o denivelare, moment ...

În "misiune", alături de pompierii botoșăneni: 800 de botoșăneni au intrat în caravana SMURD "Fii pregatit!" FOTO

Luni, 23 Aprilie 2018
160

Exista situatii limita in care cateva secunde pot schimba totul! Pentru astfel de momente, aproape 800 de botoșaneni au dorit să se pregătească si au participat, in perioada 21 - 23 aprilie, ...

Sportivi din Botoșani, medaliați la Campionatul Balkanic de Karate Unificat! FOTO

Luni, 23 Aprilie 2018
576

În perioada 20- 22 aprilie, s-a desfășurat la Târgoviste ediția I a Campionatului Balkanic de Karate Unificat, competiție organizată de Federația Română de Karate W....