Elena Condrei incond(r)eiaza revista Hyperion! Tabuleac a replicat dur!

Elena Condrei incond(r)eiaza revista Hyperion! Tabuleac a replicat dur!

ELENA CONDREI

Proiectul de hotarare pentru modificarea organigramei si a statului de functii pe 2009 la Memorialul Ipotesti, CentruL National de Studii Mihai Eminescu, a starnit dispute aprinse in cadrul sedintei Consiliului Judetean Botosani.

Potrivit presedintelui CJ, Mihai Tabuleac, Memorialul Ipotesti a solicitat preluarea revistei Hyperion - Caiete botosanene, cu urmatoarele propuneri: continuarea editarii de la ultimul numar al revistei, tiparirea trimestriala, pastrarea numelui de Hyperion, promovarea prin revista a patrimoniului Memorialului Ipotesti, promovarea creatiei eminesciene, ilustrarea activitatii desfasurate de Memorial.

Disputa a fost creata si sustinuta de consilierul judetean Elena Condrei, care a acuzat Memorialul Ipotesti ca da dovada de iresponsabilitate prin acceptarea de a transforma 3 posturi importante de cercetatori in posturi pentru persoane cu studii medii.

La Memorialul Ipotesti au fost vacantate 3 posturi de cercetatori stiintifici la departamentul Dezvoltare - Biroul de Cercetare Stiintifica. Ca sef de institutie, m-as fi batut sa nu pierd aceste posturi pentru studii stiintifice, pentru ca ele sa fie inlocuite cu posturi pentru studii medii. Este vorba despre o involutie a centrului de cercetare de la Ipotesti, a declarat Elena Condrei.

Acuzatiile Elenei Condrei au fost impartite intre conducerea Memorialului Ipotesti, Valentin Cosereanu, si responsabilii revistei Hyperion, pe care, insa, consilierul judetean a evitat continuu sa ii numeasca.

Se propune preluarea revistei Hyperion. Directorul de la Ipotesti, care activeaza de 15 ani la aceasta institutie, nu are o strategie proprie de realizare a unei astfel de reviste si de difuzare a ei in tara si in strainatate. Institutia de la Ipotesti nu trebuie sa fie o institutie de caritate pentru reviste in agonie, a atacat Condrei.

In viziunea Elenei Condrei, Hyperion este o revista a unei grupari literare, care nu ilustreaza viata literara a Botosanilor.

Se stie ca revistele sunt precum astrele - apar, stralucesc, apoi dispar. Hyperion este o revista cu circuit inchis, a unei anumite grupari literare. Are fundatie prin care poate obtine fonduri. Exista Fondul Cultural National, prin care se pot obtine finantari. Daca au fost facute proiecte si nu s-au obtinut finantari, este un mare semn de intrebare, inseamna ca aceasta publicatie nu mai corespunde cerintelor actuale, a acuzat Elena Condrei.

In consecinta, consilierul Judetean PSD a propus sa nu se renunte la cele 3 posturi de cercetatori, Memorialul Ipotesti sa isi editeze o revista proprie, iar Hyperion sa se descurce pe fortele proprii.

In ciuda discursului si a atitudinii extrem de vocale a consilierului social-democrat, 22 de membri ai Consiliului Judetean au votat pentru ca Memorialul Ipotesti sa preia redactia revistei Hyperion. Fireste, Elena Condrei s-a opus, iar alti 4 consilieri s-au abtinut de la vot.

Presedintele Consiliului Judetean a taxat, insa, discursul Elenei Condrei, precizand ca lumea nu se imparte in oameni cu studii medii si oameni cu studii superioare.

Iar tot in aceasta nota, as vrea sa ii spun doamnei consilier ca persoanele cu studii medii nu ar fi indraznit niciodata sa inchirieze un spatiu Muzeului Judetean si sa aiba pretentia sa fie si reparat pe banii publici, a conchis dur presedintele Consiliului Judetean, Mihai Tabuleac.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie antidrog a specialiștilor CPECA în mai multe școli din județul Botoșani, ce informații au primit elevii! (Foto)

astăzi, 10:05
19

Săptămâna aceasta, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Botoșani din cadrul Agenției Naționale Antidrog au desfășurat, la Colegiului Național ,,...

Atenție la condițiile de trafic! Cod galben de ceață în mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 09:21
40

Meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru localitățile: Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni...

Olimpiada de Limba și literatura ucraineană maternă 2024 – etapa națională – se va desfășura începând de luni la Botoșani

astăzi, 09:05
32

În perioada 22-25 aprilie 2024, la Botoșani se va desfășura a XXX-a ediție a Olimpiadei naționale de limba și literatura ucraineană maternă – etapa națională, un eveniment de pre...