El este omul care a oprit tramvaiele și a pornit Revoluția din 89

El este omul care a oprit tramvaiele și a pornit Revoluția din 89

 ION MONORAN  pressalert.ro

În seara de 16 decembrie 1989, la Timișoara începea Revoluția. La început a fost o mână de oameni, apoi li s-au alăturat din ce în ce mai mulți. Erau tineri și fără frică.

Regretatul poet Ion Monoran a oprit tramvaiele, în fața monumentului din Piața Maria, într-un gest devenit simbol al evenimentelor de acum aproape un sfert de secol. El a fost primul om care a strigat "Jos Ceaușescu!". Seara, și peste noapte, protestatarii au început să fie arestați. Unii, membri ai comunității maghiare, erau acolo din ziua precedentă. Pe 15 decembrie, în fața casei parohiale a lui Laszlo Tokes, începuse o mișcare de protest a comunității maghiare împotriva deciziei de mutare a pastorului, scrie pressalert.ro.

"Mono" – poetul care a oprit tramvaiele

Pe 16 decembrie 1989, alături de Daniel Zăgănescu şi alţi tineri timişoreni, a oprit tramvaiele în Piaţa Maria şi a direcţionat mulţimea de protestatari către sediul judeţan al PCR. Acesta a fost gestul care a declanșat cu adevărat Revoluția română. După schimbarea regimului, a fost unul dintre cei care s-au implicat decisiv în apariţia ziarului Timişoara şi impunerea acestuia ca un exponent al idealurilor revoluţiei.

Dincolo de activitatea sa literară, Ion Monoran rămâne omul "care a oprit tramvaiele la revoluţie", care a animat mulțimea în drum spre Comitetul Județenei de Partid. Avea 35 de ani la Revoluție. S-a stins  peste trei ani. A lăsat în urmă o istorie de care nu putem decât să fim mândri. Născut pe 18 ianuarie 1953, în satul Petroman, Ion Monoran şi-a început "aventurile" cu fosta Securitate încă din timpul liceului. Adolescentul Monoran a încercat să fugă de comunism, și a trecut fraudulos frontiera. A fost prins, exmatriculat, trimis la muncă. A continuat însă să scrie, iar criticile oneste i-au fost favorabile. Nu a fost publicat însă deloc înainte de 1989.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum vrea un fost consilier al lui Costică Macaleți să schimbe pe furiș procedura de verificare a colaboratorilor Securității!

astăzi, 13:54
3

În timp ce Parlamentul numește șase noi membri în Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în instituție mocnește un scandal legat de procedura de ...

Fără taxă de internare la „Mavromati”? Ce spune noul manager al spitalului! (video)

astăzi, 13:32
109

La aproape o săptămână de la ocuparea funcției de manager interimar, economist Corneliu Mihai a participat la o conferință cu presa locală. În cadrul conferinței, managerul unită...

MasterClass de Bune Maniere și Etichetă Socială cu Artech Wine și Virgil Mănescu

astăzi, 13:22
56

Într-o lume în care interacțiunile sociale și profesionale sunt tot mai importante, dezvoltarea abilităților de comunicare și comportament adecvat devine crucială pentru succesul per...