Ei sunt copiii pentru care a învăţa înseamnă a supravieţui!
BOTOSANI

Ei sunt copiii pentru care a învăţa înseamnă a supravieţui!
Județul Botoșani a fost plasat în acest an în topul județelor în care s-a înregistrat un procent crescut de promovabilitate la examenul de Bacalaureat, clasându-se pe locul opt la nivel național, cu un procent de 74,16%.

Printre miile de candidaţi s-au regăsit însă şi o mână de tineri ai căror părinţi nu i-au susţinut nici măcar moral, darmite cu meditaţii, insistenţe, alimentaţie potrivită unui creier supus unui efort intelectual deosebit. Este vorba de cei 15 absolvenţi care provin din sistemul de protecţie, opt dintre ei promovând bacalaureatul cu note bune.

Potrivit conducerii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, aceştia sunt patru tineri crescuţi de rude şi aflaţi în plasament familial, doi tineri crescuţi de "mame" de profesie- asistenţi maternali şi doi din centre de plasament. Eforturile lor au fost răsplătite- în primul rând prin mediile obţinute dar şi prin taberele în care au fost trimişi după încheierea examenelor.

Directorul adjunct al DGASPC, Alexandru Colbu, spune că cei care au reuşit la bacalaureat s-au şi înscris pentru continuarea studiilor, iar cei care nu au promovat bacalaureatul vor urma cursurile unor şcoli postliceale, urmând să se înscrie în sesiuni ulterioare pentru a-şi completa diplomele.

Ca să ne facem o imagine mai bună în privinţa acestor copii care cresc fără părinţi, fără confortul conferit de o familie proprie dar şi cu restricţiile aferente, din cei peste 400 de copii şi tineri aflaţi în grija DGASPC şi internaţi în centre rezidenţiale, la care se adaugă alţi 386 de copii şi tineri aflaţi în familiile asistenţilor maternali, 22 sunt studenţi la universităţi din ţară, patru dintre ei fiind masteranzi. Cu alte cuvinte, au avut ambiţia să-şi depăşească condiţia de "copii abandonaţi de părinţi" sau "căminari" şi să dovedească, în primul rând lor înşişi, că nu vor da greş dacă se vor preocupa de carte.

Pe de altă parte, 54 de tineri au părăsit sistemul la împlinirea vârstei de 18 sau 26 de ani.

"Din plasament familial au plecat 14 tineri, toţi aflaţi acum în căutarea unui loc de muncă. De la asistenţii maternali au plecat alţi trei tineri, unul deja lucrează în străinătate, alături de mama biologică, care a venit în ţară şi l-a luat cu ea, un alt tânăr şi-a găsit un loc de muncă în ţară iar un altul îşi caută loc de muncă- noi ajutându-l în acest sens. Cât despre cei 37 de tineri care au plecat din sistemul rezidenţial, cinci au plecat deja în străinătate, şapte lucrează în ţară, din care doi la Asociaţia Aradul prosperă şi unul la PPT, 11 tineri au fost transferaţi în centre pentru adulţi iar 14 se află în căutarea unui loc de muncă", adaugă Alexandru Colbu.

Au părăsit sistemul, dar nu au părăsit de tot familiile în care au crescut pentru că sunt cazuri în judeţ în care asistenţii maternali au rămas la fel de "părinţi", chiar fără acte, pentru copiii pe care i-au crescut.

 

Spune-ne opinia ta