E BINE SĂ ȘTII: De ce documente ai nevoie dacă vrei să ceri restituirea taxelor auto

E BINE SĂ ȘTII: De ce documente ai nevoie dacă vrei să ceri restituirea taxelor auto

Până de curând, proprietarii de mașini erau nevoiți să prezinte Fiscului, pentru a putea solicita restituirea fostelor taxe auto, o serie de documente, inclusiv dovada plății taxei solicitate. Recent, cei ce solicită aceste taxe au scăpat de obligația prezentării documentului doveditor al plății, dar există în continuare mai multe documente care trebuie prezentate autorităților fiscale. În aceste condiții, Avocatnet.ro vă spune astăzi care sunt documentele necesare pentru solicitarea restituirii fostelor taxe auto.

Recent, arată Avocatnet.ro, persoanele care doresc solicitarea fostelor taxe auto au scăpat de obligația prezentării actului doveditor al efectuării plății taxei auto, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 68/2017, care a fost publicată luni în Monitorul Oficial și a intrat deja în vigoare.

Totodată, OUG nr. 68/2017 elimină, pentru persoanele care au plătit taxa auto, dar nu au înmatriculat autoturismul pentru care au plătit această taxă, obligația de a anexa copiile cărții de identitate a vehiculului și certificatului de înmatriculare.

Așadar, există trei situații în care se poate regăsi un contribuabil care vrea să solicite restituirea taxei auto, și anume: când are toate actele necesare solicitării restituirii de taxă, inclusiv dovada plății acesteia, când nu deține dovada plății taxei și când a plătit taxa auto, dar nu a apucat să înmatriculeze mașina.

Astfel, în funcție de fiecare situație în parte, pentru restituirea taxei e nevoie de prezentarea următoarelor documente:

1. Când solicitantul are dovada plății taxei auto

-cerere de restituire;
-documentul doveditor al plății taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrului de mediu pentru autovehicule, respectiv chitanța fiscală/ordinul de plată și extrasul de cont, după caz, care să ateste efectuarea plății acesteia (în original sau în copie);
-copiile cărții de identitate a vehiculului și a certificatului de înmatriculare.

2. Când solicitantului îi lipsește dovada plății taxei auto

-cerere de restituire;
-copiile cărții de identitate a vehiculului și a certificatului de înmatriculare.

În cazul în care contribuabilul nu anexează documentul doveditor al plății, efectuarea plății taxei va fi verificată direct de către Fisc.

3. Când proprietarul mașinii a plătit taxa auto și nu a înmatriculat-o

În acest caz, contribuabilul nu trebuie să anexeze copiile cărții de identitate a vehiculului și certificatului de înmatriculare. Așadar, la solicitarea restituirii taxei, el trebuie să prezinte doar următoarele documente:

-cerere de restituire;
-documentul de plată, în original, care confirmă plata taxei neutilizate, document pe care persoana desemnată din cadrul Serviciului public comunitar regim permise de conducere și înmatriculări vehicule înscrie mențiunea „taxă neutilizată” și care este semnat și ștampilat de către aceasta.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...