Dureri de burtă: Cum deosebeşti colonul iritabil de anexită

Dureri de burtă: Cum deosebeşti colonul iritabil de anexită
Dureri de burtă sunt multe şi au cauze variate. Află cum să ştii dacă te doare burta din cauza unei infecţii urinare, dacă de vină e anexita, colica renală sau dacă suferi de colon iritabil.  

Cum durerile de burtă pot "radia" din spate, în faţă şi invers, de multe ori este greu să precizăm în ce fel sau unde anume simţim disconfortul. Pentru că există o serie de boli care pot da astfel de simptome de dureri abdominale, cel mai bine este să fim atente la factorii de risc şi la alte simptome care vin "la pachet". Iată care sunt principalele boli care pot cauza dureri de burtă şi prin ce se diferenţiază ele. 

Anexita  

Anexita este inflamaţia anexelor - ovare, trompe uterine - şi a uterului. Se manifestă... prin dureri acute sau senzaţie de congestie pelvină, febră, tulburări urinare sau tulburări legate de menstruaţie, secreţii vaginale, stări de vomă şi chiar raporturi sexuale dureroase.   

Ca să scapi de anexită va trebui să ceri medicului antiinflamatoare şi antialgice (pe cale generală sau locală). Medicul specialist stabileşte tratamentul ulterior. Un tratament corect este absolut indispensabil: netratată, anexita poate avea rezultate dramatice asupra sănătăţii şi fertilităţii femeilor (infertilitate sau sarcină extrauterină).   

În paralel cu tratamentul adoptat pentru anexită, foarte benefice sunt băile de şezut şi spălăturile vaginale cu infuzie din coada-şoricelului şi gălbenele, compresele cu coada-calului şi bitter-ul suedez, propolisul - unguent sau ovule, infuzia de salvie, coada-calului, creţişoară, traista-ciobanului sau coada-racului, dar şi gemoterapia cu extract de zmeură, în cure prelungite.   

Cistita  

Cistita este o afecţiune de natură infecţioasă sau non-infecţioasă, relativ uşoară, dar care, netratată, poate antrena complicaţii. În 90% dintre cazuri, responsabilă de această infecţie este bacteria numită Escherichia Coli, ce se înmulţeşte în urina stagnantă.   

Cistita se manifestă prin usturime sau dureri la urinat, micţiuni frecvente, senzaţie imperioasă de a urina, incontinenţă urinară, dureri suprapubiene sau dureri lombare joase, hematurie (sânge în urină).   

Scapi de cistită prin hidratare corectă (1,5-2 l/zi - ceaiuri cu efect diuretic şi antiseptic, din coada-calului, urzică, mătase de porumb, iarbă neagră), supozitoare cu efect antiinflamator, antiseptice urinare şi picături de albastru de metilen şi de propolis . După ce ai făcut sumarul de urină şi urocultura, medicul îţi poate indica şi un tratament cu antibiotice pe cale generală.   

Alte infecţii urinare  

Infecţiile urinare sunt, practic, nişte afecţiuni inflamatorii provocate de diferite tipuri de microorganisme (bacterii: E. coli - cea mai frecventă -, Proteus, Klebsiella etc.; streptococi - enterococi, stafilococi, levuri-candida), care ajung în aparatul urinar, unde se multiplică şi dau peste cap funcţionarea rinichilor şi a căilor urinare.   

Cistită, uretrită, nefrite - "familia" infecţiilor de acest soi este destul de mare. Şi ne ia în vizor, de predilecţie, pe noi, femeile. De ce? Din cauza unei particularităţi anatomice: uretra noastră este foartă scurtă, în comparaţie cu cea masculină, iar orificiul uretral este "plasat" în vecinătatea orificiului vaginal şi a celui anal. Prin urmare, microorganismele din aceste zone trec foarte uşor în uretră.   

La drept vorbind, simptomele sunt suficient de agasante, ca să nu îţi permiţi să amâni vizita la medic. Dacă, totuşi, ai atâta "tărie de caracter" şi (tot) amâni consultaţia, bucuria germenilor! Apar complicaţii. Infecţia se generalizează şi, în timp, funcţionarea rinichilor este afectată iremediabil.   

Colon iritabil  

Sindromul de colon iritabil este o afecţiune supărătoare, agravată, cel mai adesea, de stres şi un stil de viaţă nesănătos, o dietă dezechilibrată sau intoleranţe la anumite alimente. Nu se cunosc cauzele, dar sindromul de colon iritabil afectează o mare parte a populaţiei, cu predilecţie femeile.   

Simptomele colonului iritabil sunt:   - constipatie sau diaree la putin timp dupa mese, timp de mai multe luni;  - dureri abdominale;  - balonare; flatulenţă - scaune subtiri;  - scaunele isi schimba frecventa si consistenta si pot fi insotite de mucus - gust neplăcut în gură şi nervozitate cauzată de constipaţie recurentă   

Pentru că simptomele de colon iritabil nu sunt tocmai rare, ele sunt adesea puse pe seama altor bol, sau, mai rău, trecute cu vederea.   

Netratat, colonul iritabil poate duce la depresie, tulburări psihice, ineficienţă la locul de muncă, probleme de adaptare, dar şi probleme fizice, cauzate de constipaţie şi balonare. Astfel, persoanele cu colon iritabil trebuie să ştie foarte bine ce alimente le fac rău, pentru a le evita. Balonarea excesivă poate duce la ocluzie intestinală ("încurcătură de maţe", în popor), o afecţiunea acută foarte periculoasă.   

De asemenea, constipaţia şi tulburările mişcărilor intestinale pot favoriza creşterea riscului de apariţie a cancerului de colon. 

Colici renale - boli rinichi  

Ia în calcul posibilitatea unei afecţiuni a rinichilor, la primele junghiuri din regiunea lombară! În cele mai multe cazuri, durerea de spate reprezintă simptomul grăitor al bolilor renale. 

Fie că este localizată într un punct fix, fie că e difuză, puternică sau slabă dar deranjantă, durerea de mijloc pe care o dau bolile de rinichi se poate confunda foarte ușor cu o criză de discopatie sau cu alte afecţiuni ale coloanei vertebrale. În faţa unui pacient cu o durere lombară difuză, specialistul va suspecta o boală a rinichiului sau a aparatului urinar.   

Când durerea se localizează în punct fix, apare spontan și trece repede, poate fi semnalul de alarmă al unui singur rinichi bolnav, așa cum se întâmplă în pielonefrită, tuberculoză și litiază renală, cancer renal.   

Cel mai des întâlnite dureri sunt așa-numitele colici și apar ca urmare a tensionării vezicii biliare, aflată în imposibilitatea de a se evacua. Este un fenomen care are loc, de obicei, când apar pietrele la rinichi, în litiaza renală.   

Interesant este că o criză renală atrage cu sine și alte simptome, precum paloarea, răceala extremităţilor, durerea abdominală, transpiraţia abundentă, greaţa, vărsăturile etc. Acestea pot conduce foarte ușor către un alt diagnostic, cum ar fi apendicita acută, hernia inghinală, colica biliară sau chiar infarctul.     

unica.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
720

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
238

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
194

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...