DSP avertizeaza: Atentie la piscine!

DSP avertizeaza: Atentie la piscine!
Specialiştii în sănătate publică atenţionează că apa din piscină şi ştranduri poate să fie o sursă de microorganisme infecţioase (bacterii, virusuri, paraziţi şi ciuperci) care, pătruzând în organism, poate genera o serie de infecţii localizate, cel mai frecvent la nivelul pielii, ochilor, urechilor si tubului digestiv.

Chiar si în piscinele atent îngrijite există pericolul contactării de infectii deoarece unii germeni sunt rezistenti la actiunea de dezinfectare si clorinare a apei. Cei mai expuşi boliilor sunt copiii, femeile însărcinate şi persoanele cu un sistem imunitar deficitar.

Afectiuni frecvente:
dermatozele: pitiriazisul - este o micoză a pielii produsă de o ciuperca caracterizată prin apariţia unor pete mici de culoare cafeniu închis, localizate cu predilecţie la nivelul toracelui. Transmiterea bolii se face prin apa de piscină, dar şi prin utiliazarea unui sezlong fără folosirea prosopului personal; râia şi pediculoza - care poate fi contractata prin folosirea prosoapelor contaminate care nu au fost spălate corespunzător; furuncul produs de stafilococii din apa de piscina.
afectiuni oculare si otice: conjunctivita de piscina -produsa adesea de virusuri (adenovirusuri sau enterovirusuri) care pe langa manifestarile oculare (roseata, edeme palpebrale, dureri in ambii ochi urmate de hemoragii subconjunctivale), poate fi insotita si de alte manifestari febra, faringita sau manifestari neurologice ( radiculomielita, paralizii de neuron motor periferic) care apar la scurt timp dupa infectia conjunctivala; otita de piscina - manifestata prin durere, senzaţie de ureche înfundată şi mâncărime în conductul auditiv extern, este provocată de o ciurpercă microscopică prezentă în apa piscinelor.
boli digestive  manifestate adesea prin diaree - care apare mai frecvent la copii după ingestia de apă contaminată în care există diversi germeni (chisti de Giardia lamblia, enterovirusuri sau bacterii).
reactii la dezinfectantii din apa, la nivelul pielii (dermatite de contact) sau aparatului ocular (uscarea si contractarea conjunctivei, disparitia secretiei lacrimale si opacifierea corneii); de asemeni, potrivit unor studii recente, dezinfectanţii din apă reacţionează cu crema de plajă, sudoarea, pielea, chiar urina ce se poate gasi in bazin, rezultatul fiind un cocteil de chimicale extrem de periculos, putand duce la instalarea astmului sau a cancerului de vezică, chiar mutatii genetice pentru fat, in cazul femeilor insarcinate.

În acest context, se recomandă ca:

1. Persoanele care au diverse afecţiuni (digestive, cutanate, oculare) să amâne baia în piscină până după vindecarea lor.
2. La cel mai mic semn sau simptom de boală să fie solicitat sfatul unui medic pentru că toate aceste infecţii pot fi diagnosticate uşor prin semnele clinice specifice mai sus amintite.
3. Să se frecventeze locuri special amenajate si autorizate, să fie respectate regulile de igienă personală şi să fie evitată înghiţirea apei de piscină.


DIRECTOR  COORDONATOR ADJUNCT
PENTRU CONTROL IN SANATATE PUBLICA BOTOSANI,
DR. STELLA CRETU


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Microbuz cu ucraineni răsturnat pe DN 17. Cinci persoane transportate la spital!

astăzi, 09:14
62

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată, un microbuz s-a răsturnat, vineri dimineața, pe raza localității Prisaca Dornei. În microbuz se aflau șase perso...

Telemedicină pentru Unitățile de Primiri Urgențe din Botoșani și Dorohoi!

astăzi, 08:58
32

Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean „Mavromati”, Compartimentul de Primiri Urgențe de la Secția de Pediatrie și Compartimentul de Urgențe din cadrul Spitalului Municipa...

Cod Galben pentru județul Botoșani, în această dimineață!

astăzi, 07:49
540

Administrația Națională de Meteorologie a emis în această dimineață o atenționare de tip Cod Galben pentru județul Botoșani.Astfel, până la ora 10.00, județul Botoșani se a...