Dosarul falșilor revoluționari: Șapte persoane reținute miercuri noaptea!

Dosarul falșilor revoluționari: Șapte persoane reținute miercuri noaptea!
Fostul secretar de stat Adrian Sanda si alte sase persoane au fost retinuti, miercuri noaptea, de catre Parchetul instantei supreme, in dosarul privind acordarea ilegala a unor titluri pentru revolutionari, in care au fost facute mai multe perchezitii, inclusiv la sediul Secretariatului de Stat pentru Recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist, potrivit news.ro.

Procurorii au dispus, dupa mai multe ore de audieri, retinerea pentru 24 de ore a lui Adrian Sanda si a altor sase persoane, in dosarul privind acordarea ilegala a unor titluri pentru revolutionari.

Cei sapte urmeaza sa fie prezentanti, joi, instantei cu propunere de arestare preventiva.

Procurorii Parchetului instantei supreme au facut, miercuri, 21 de perchezitii intr-un dosar de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, trafic de influenta, cumparare de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata privind acordarea titlurilor de revolutionar.

Procurorii spuneau ca o mare parte din cele 3.505 persoane care au obtinut pana in prezent titlul de "Luptator cu rol determinant in Revolutie" nu indeplineau conditiile cerute de lege, avizarea acestora la Secretariatul de Stat pentru Revolutionari fiind "urmarea directa a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influenta asupra membrilor celor doua institutii ale statului".

Perchezitii au avut loc si la sediul Secretariatului de Stat pentru Recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989 (SSPR), de unde au fost ridicate mai multe documente.

Anchetatorii l-au ridicat si l-au dus la audieri pe seful institutiei, secretarul de stat Adrian Sanda. Ulterior, premierul Dacian Ciolos a decis demiterea din functie a secretarului de stat Adrian Sanda.

Adrian Sanda a fost numit in functie in aprilie 2014 de catre premierul de atunci, Victor Ponta. El a preluat functia de la un alt social-democrat, Victor Socaciu. Sanda a mai condus Secretariatul si in timpul Guvernului Nastase.

Anchetatorii sustin ca, prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului 95/2014, a fost modificata si completata Legea 341/2004 a recunostintei pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987, in sensul introducerii unei noi categorii de revolutionari, si anume "Luptator cu Rol Determinant" - atribuit celor care in perioada 14 - 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declansarea si victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989, si-au pus viata in pericol in confruntarile cu fortele de represiune, au ocupat si aparat obiectivele de importanta deosebita, care au apartinut regimului totalitar, doar in localitatile in care, in urma acestor actiuni si confruntari, au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute, pana la fuga dictatorului.

Aceasta modificare legislativa a favorizat aparitia, atat la nivelul asociatiilor judetene de revolutionari, cat si la nivelul celor doua institutii publice cu atributii in acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentara a Revolutionarilor din Decembrie 1989 - CPRD si  Secretariatul de Stat pentru Recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989 - SSPR) a unor persoane interesate sa promoveze actiunile revolutionarilor din tara, solicitandu-le acestora in schimb diferite sume de bani pentru obtinerea in mod fraudulos a titlurilor de "Luptator cu rol determinant" in cadrul Revolutiei si, implicit, obtinerea ilegala a drepturilor banesti aferente.

Totodata, procurorii au stabilit ca mai multe persoane interesate sa obtina calitatea de  "Luptator cu rol determinant in Revolutie" au promis, oferit sau au dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru altii, direct ori indirect, unor persoane din cadrul SSPR si CPRD, care aveau influenta sau au lasat sa se creada ca au influenta asupra unor functionari din cadrul acestor institutii cu putere de decizie, pentru a-i determina pe acestia sa indeplineasca, sa urgenteze ori sa intarzie indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle lor de serviciu sau sa indeplineasca aceste acte contrar acestor indatoriri.

Persoanele din categoria "Luptator cu rol determinant in Revolutie" beneficiaza de drepturi banesti majorate fata de ceilalti revolutionari, in sensul ca au primit, incepand cu data de 1 ianuarie 2015, pe langa drepturile acordate celorlalte categorii de revolutionari, o indemnizatie de gratitudine in valoare de 2020 de lei/lunar, conform art. 8 alin. 3 din Legea nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare. sursa


citeste si 
Tacerea apasatoare a revolutionarilor fara carnet! : O parte din numele celor care au murit in zilele Revolutiei, cu speranta ca Botosanii vor avea vreodata lista completa a acestor eroi, carora suntem datori sa le cinstim cu adevarat memoria!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Adolescentă din Botoşani, reţinută după un flagrant al poliţiştilor!

astăzi, 15:53
1117

La data de 20 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Dulcești, judeţul Neamţ, au fost sesizați cu privire la faptul că o femeie de 65 ani, din Horia, ar fi fost victima unei ...

Scuza unui hoţ care acţiona lângă Piaţa Centrală: Depresia de care suferă e de vină!

astăzi, 15:40
483

O tânără de 17 ani, din comuna Dobârceni, a fost cât pe ce să rămână fără telefonul mobil pe care îl avea supra sa, dar l-a observat la timp pe cel care, în ...

Pirat auto prins de poliţişti, iertat de judecători pe motiv că scopul legii nu este aplicarea sancţiunilor pecuniare

astăzi, 14:07
3019

C.R. a fost oprit de poliţişti, în luna aprilie a anului trecut, în timp ce transporta persoane fără a deţine o autorizaţie. Acesta era cunoscut de oamenii legii, în condiţiil...