Dosarul falșilor revoluționari: Șapte persoane reținute miercuri noaptea!

Dosarul falșilor revoluționari: Șapte persoane reținute miercuri noaptea!
Fostul secretar de stat Adrian Sanda si alte sase persoane au fost retinuti, miercuri noaptea, de catre Parchetul instantei supreme, in dosarul privind acordarea ilegala a unor titluri pentru revolutionari, in care au fost facute mai multe perchezitii, inclusiv la sediul Secretariatului de Stat pentru Recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist, potrivit news.ro.

Procurorii au dispus, dupa mai multe ore de audieri, retinerea pentru 24 de ore a lui Adrian Sanda si a altor sase persoane, in dosarul privind acordarea ilegala a unor titluri pentru revolutionari.

Cei sapte urmeaza sa fie prezentanti, joi, instantei cu propunere de arestare preventiva.

Procurorii Parchetului instantei supreme au facut, miercuri, 21 de perchezitii intr-un dosar de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, trafic de influenta, cumparare de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata privind acordarea titlurilor de revolutionar.

Procurorii spuneau ca o mare parte din cele 3.505 persoane care au obtinut pana in prezent titlul de "Luptator cu rol determinant in Revolutie" nu indeplineau conditiile cerute de lege, avizarea acestora la Secretariatul de Stat pentru Revolutionari fiind "urmarea directa a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influenta asupra membrilor celor doua institutii ale statului".

Perchezitii au avut loc si la sediul Secretariatului de Stat pentru Recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989 (SSPR), de unde au fost ridicate mai multe documente.

Anchetatorii l-au ridicat si l-au dus la audieri pe seful institutiei, secretarul de stat Adrian Sanda. Ulterior, premierul Dacian Ciolos a decis demiterea din functie a secretarului de stat Adrian Sanda.

Adrian Sanda a fost numit in functie in aprilie 2014 de catre premierul de atunci, Victor Ponta. El a preluat functia de la un alt social-democrat, Victor Socaciu. Sanda a mai condus Secretariatul si in timpul Guvernului Nastase.

Anchetatorii sustin ca, prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului 95/2014, a fost modificata si completata Legea 341/2004 a recunostintei pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987, in sensul introducerii unei noi categorii de revolutionari, si anume "Luptator cu Rol Determinant" - atribuit celor care in perioada 14 - 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declansarea si victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989, si-au pus viata in pericol in confruntarile cu fortele de represiune, au ocupat si aparat obiectivele de importanta deosebita, care au apartinut regimului totalitar, doar in localitatile in care, in urma acestor actiuni si confruntari, au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute, pana la fuga dictatorului.

Aceasta modificare legislativa a favorizat aparitia, atat la nivelul asociatiilor judetene de revolutionari, cat si la nivelul celor doua institutii publice cu atributii in acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentara a Revolutionarilor din Decembrie 1989 - CPRD si  Secretariatul de Stat pentru Recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989 - SSPR) a unor persoane interesate sa promoveze actiunile revolutionarilor din tara, solicitandu-le acestora in schimb diferite sume de bani pentru obtinerea in mod fraudulos a titlurilor de "Luptator cu rol determinant" in cadrul Revolutiei si, implicit, obtinerea ilegala a drepturilor banesti aferente.

Totodata, procurorii au stabilit ca mai multe persoane interesate sa obtina calitatea de  "Luptator cu rol determinant in Revolutie" au promis, oferit sau au dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru altii, direct ori indirect, unor persoane din cadrul SSPR si CPRD, care aveau influenta sau au lasat sa se creada ca au influenta asupra unor functionari din cadrul acestor institutii cu putere de decizie, pentru a-i determina pe acestia sa indeplineasca, sa urgenteze ori sa intarzie indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle lor de serviciu sau sa indeplineasca aceste acte contrar acestor indatoriri.

Persoanele din categoria "Luptator cu rol determinant in Revolutie" beneficiaza de drepturi banesti majorate fata de ceilalti revolutionari, in sensul ca au primit, incepand cu data de 1 ianuarie 2015, pe langa drepturile acordate celorlalte categorii de revolutionari, o indemnizatie de gratitudine in valoare de 2020 de lei/lunar, conform art. 8 alin. 3 din Legea nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare. sursa


citeste si 
Tacerea apasatoare a revolutionarilor fara carnet! : O parte din numele celor care au murit in zilele Revolutiei, cu speranta ca Botosanii vor avea vreodata lista completa a acestor eroi, carora suntem datori sa le cinstim cu adevarat memoria!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministerul Muncii va trimite scrisori fiecărui pensionar privind recalcularea veniturilor. Decizia, luată după o discuție cu Dragnea și Dăncilă

astăzi, 21:53
194

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat sâmbătă seară că ministerul său va trimite pensionarilor câte o scrisoare în care vor fi informați în legătură cu situația ...

Încă un tramvai a sărit de pe șine. S-a întâmplat în zona industrială - FOTO

astăzi, 19:23
423

Săptămâna și incidentul pe liniile de tramvai! Botoșănenii spun că o tragedie se poate întâmpla în orice clipă, atrăgând atenția asupra pericolului pe care ...

Memoria zilei: Geniul din Botoșani care a revoluţionat ingineria, învăţământul tehnic şi domeniul construcţiilor de poduri!

astăzi, 18:22
291

Născut la Botoșani, Elie Radu a fost, în egală măsută, un luptător pentru drepturile profesionale ale inginerilor, a stimulat şi a îndrumat creația inginerească. A deținut şi fu...