Doi profesori romani, retinuti in Turcia pentru ca ar fi participat la puciul esuat

Doi profesori romani, retinuti in Turcia pentru ca ar fi participat la puciul esuat
Doi romani, profesori la Universitatea din Karabuk, au fost retinuti in Turcia pe 13 august si au stat inchisi pana marti, in cadrul campaniei de identificare a celor care au participat la tentativa de lovitura de stat, acestia fiind eliberati dupa trei zile fara a fi pusi sub acuzare.

Cei doi cetateni romani se numesc Augustin Chifane si Cristina Chifane si locuiesc in Turcia, fiind angajati ca lector si respectiv asistent la Universitatea din Karabuk, au declarat surse oficiale pentru agentia Mediafax.

Impotriva celor doi nu au fost formulate acuzatii, dar la momentul eliberarii le-au fost retinute telefoanele mobile si laptop-urile.

Cazul celor doi romani este confirmat si de Ministerul Afacerilor Externe. Intr-un raspuns la solicitarea Mediafax, ministerul anunta ca misiunea diplomatica le-a pus la dispozitie celor doi un avocat si un traducator.

"Ambasada Romaniei la Ankara are in atentie cazul celor doi cetateni romani, inca din data de 13 august 2016, data la care acestia au contactat misiunea diplomatica solicitand asistenta consulara. La data de 16 august 2016, ca urmare a demersurilor intreprinse de misiunea diplomatica pe langa Politia din Karabuk, autoritatile turce au comunicat faptul ca cei doi cetateni romani au fost eliberati, fara a fi acuzati de comiterea vreunei infractiuni.

Misiunea diplomatica s-a asigurat ca cetatenii romani au beneficiat de serviciile unui avocat din oficiu si de cele ale unui traducator autorizat. Totodata, li s-a recomandat cetatenilor romani sa coopereze cu autoritatile politienesti in procedurile de verificare derulate de acestea.Ambasada Romaniei la Ankara monitorizeaza cazul si este in contact cu autoritatile turce si cu cetatenii romani", se arata in raspunsul MAE.

Dupa lovitura de stat esuata din 15 iunie, peste 17.700 de persoane au fost arestate si puse sub acuzare pentru presupusul rol pe care l-au jucat in orchestrarea puciului.

Printre arestati se numara inclusiv militari, academicieni sau jurnalisti, acuzati ca il sustin pe Fethullah Gulen, considerat de statul turc artizatul complotului si pentru care s-a cerut oficial extradarea din SUA.

Ba mai mult, Ankara a anuntat miercuri ca va elibera din inchisoare circa 38.000 de detinuti, pe care ii va plasa sub o forma de "libertate supravegheata", pentru a face loc in penitenciarele supraaglomerate noilor arestati.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Numerele de la mașină l-au băgat în bucluc!

astăzi, 12:10
143

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control pe strada Pacea, din municipiul Botoșani, un autot...

Condamnat cu suspendare pentru trafic de minori, a ajuns în Penitenciarul Botoșani după ce a condus beat!

astăzi, 10:47
88

Principala infracțiune care apare în mandat este cea de conducere sub influența alcoolului, însă în acest caz este vorba doar de o nouă infracțiune, comisă în termenul de...

Autoutilitară la un pas de distrugere, după ce motorul a luat foc! (Foto)

astăzi, 10:14
176

Pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la compartimentul motor al unei autoutilitare.Evenimentul s-a întâmplat în munici...