Directorul DSVSA Botoșani: "Ne pasc trei pericole mari la nivelul județului"

Directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani, Minodora Vasiliu, a tras un semnal de alarmă, vineri, în cadrul unei întâlniri cu primarii, asupra a trei pericole care amenință țara noastră, dar și județul Botoșani. Este vorba de pesta porcină, gripa aviară și rabia.

Directorul DSVSA Botoșani: "Ne pasc trei pericole mari la nivelul județului"

Apariția unei singure suspiciuni de pestă porcină africană pe tetitoriul României ar însemna "distrugerea economiei naționale pe specia porcină", potrivit directorului DSVSA Botoșani.

Minodora Vasiliu a făcut un apel la șefii unităților administrativ-teritoriale să își ia toate măsurile de precauție, dar mai ales să disemineze informațiile privind prevenirea apariției acestei boli la nivelul exploatațiilor nonprofesionale. 

"Astăzi, la nivelul județului Botoșani și la nivelul întregii țări, ne pasc trei pericole mari: peste porcină, gripa avariară și rabia. Dacă pesta porcină duce la pierderi economice majore la nivel național, gripa aviară și rabia sunt boli care afectează și omul. Ucraina in acest moment are peste 120 de focare, nu avem însă toate informațiile, suntem foarte aproape. Acum câteva luni focarul cel mai apropiat de judetul Botosani a fost la  9 kilometri. Sunt doua categorii de atributii, restrictii in ceea ce priveste circulatia animalelor, intrarea pe teritoriul Romaniei din Republica Moldova si Ucraina a tot ceea ce inseamna produse din carne de porc si informarea pe orice cale a proprietarilor de animale din specia porcina", a spus Vasiliu.

Directorul DSVSA a făcut un apel ca toți cei responsabili să își conjunge eforturile pentru a preveni apariția unor astfel de boli la animale. In ceea ce-i priveste pe proprietarii de exploatatii nonprofesionale, acestia trebuie sa respecte o serie de masuri.

Nu trebuie sa introduca alte animale in exploatatie decat cu acordul medicului veterinar, dupa o prealabila verificare, sa aiba substante dezinfectante cu care sa dezinfecteze incaltamintea, sa foloseasca o anumita tinuta cand intra in exploatatii, iar cel mai important este sa anunte de urgenta orice simptom de imbolnavire a porcilor.

"S-au primit multe adrese de la Bruxelles sa intarim securitatea pe partea de exploatatii nonprofesionale. Rugamintea este sa va simulati singuri un caz de suspiciune de pesta potcina africana, daca anuntam ca avem o suspiciune cum actionati? Aveti materiale de protectie, excavator cu care sa putem aduna animalele moarte, avem o locatie unde sa ingropam porcii in cazul in care apare o suspiciune de pesta porcina africana? Sperăm ca virusul să nu pătrundă pentru că un singur focar înseamnă distrugerea economiei naționale pe specia porcină, suntem destul de săraci să ne permitem astfel de distrugeri, trebuie să lucrăm ca o echipă, pentru a apăra economia țării și sănătatea oamenilor. Ajutați-ne să dăm mai aproape informația, de a spune oamenilor că un pericol care nu se vede nu înseamnă că nu există, e foarte aproape de noi și trebuie să se ia măsuri de precauție", a fost mesajul directorului DSVSA Botoșani către toți primarii din județ.

În ceea ce privește gripa avariară, cel mai apropiat focar de gripă aviară este la Bacău, unde a fost depistată boală la păsări sălbatice, dar și în exploatații niprofesionale.  

Reprezentanții DSVSA au atras atenția că este foarte mare și riscul apariției rabiei la câini și la pisici, pe teritoriul județului Botoșani, în condițiile în care vulpile pot parcurge și câte 20 de kilometri pe zi și pot ajunge foarte ușor de pe teritoriul Ucrainei și al Republicii Moldova. 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Claudia Luca

Primărie din Botoșani cu conturile blocate și cu sechestru pe bunuri!

astăzi, 12:52
1456

Primăria comunei Mihălășeni a ajuns în imposibilitatea de a mai achia cheltuielile de funcționare după ce instanța a decis să plătească aproape 700.000 de lei unei firme pentru un proi...

Concurs de suplinire pentru posturile vacante din școlile botoșănene

astăzi, 11:09
792

La mai puțin de o lună până la începerea noului an școlar, sute de posturi încă sunt vacante în unitățile de învățământ de pe raza județului Botoșani....

Ce spune președintele Consiliului Județean despre protestul pentru drumurile din județ

astăzi, 10:43
1052

Oamenii cer reasfaltarea drumurilor județene 298 Vorniceni-Cordăreni-George Enescu, 293 Dorohoi-George Enescu- Mileanca- Codreni și a DJ 298A Darabani-Lișmănița-Mileanca.Șeful județului re...