Din noiembrie, nu mai mergem la Fisc pentru adeverinte de venit. Noi reguli si la proprirea conturilor

Din noiembrie, nu mai mergem la Fisc pentru adeverinte de venit. Noi reguli si la proprirea conturilor
Din aceasta toamna nu va mai trebui sa stam la cozi pentru a obtine adeverinte de venit si certificate de atestare fiscala, pentru ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) le va transmite online institutiilor publice care au nevoie de ele.

Mai exact, de la 1 noiembrie, Fiscul va incheia protocoale de schimb de informatii cu institutiile publice, inclusiv primarii, astfel incat documentele ce atesta situatia fiscala a contribuabililor sa fie transmise in format electronic, fara ca oamenii sa fie nevoiti sa mai stea la cozi pentru a le obtine, se arata intr-un comunicat al Ministerului de Finante.

"Implementarea noului sistem creeaza premisele eliminarii prezentei unui numar semnificativ de contribuabili la ghiseele ANAF, tinand cont de faptul ca, anual, administratiile fiscale elibereaza in medie peste 5 milioane de adeverinte de venit si peste 300 de mii de certificate de atestare fiscal", se mentioneaza in documentul citat.

"Practic, institutia care are nevoie de o adeverinta de venit o va cere direct ANAF si ANAF o va trimite in mod electronic. Spre exemplu, aceste adeverinte sunt necesare pentru ajutorul de somaj, pentru tot felul de drepturi legale ale cetatenilor", a explicat joi ministrul de Finante, Anca Dragu, intr-un interviu acordat Agerpres.

Propunerea face parte dintr-un proiect de lege al Ministerului de Finante, care cuprinde mai multe masuri de simplificare atat pentru persoanele fizice, cat si pentru mediul de afaceri.

In initiativa se regaseste si propunerea ca persoanele cu datorii la Fisc sa nu mai aiba toate conturile blocate pentru recuperarea creantei, ci unul singur. De asemenea, se va pune poprire doar pe suma aferenta restantei.

"Mai avem o masura extrem de importanta privind poprirea electronica. Am primit nenumarate mesaje, ca ministru al Finantelor, de la nenumarati oameni carora li s-au blocat conturile - si nu numai un cont, ci mai multe sau toate - si pentru sume care depaseau suma datorata ANAF. Acum luam aceasta masura prin care se va bloca un singur cont si de valoarea datoriei catre ANAF

(...) Va fi o aplicatie care se dezvolta acum la ANAF si, intr-adevar, se va bloca un singur cont pentru acoperirea creantei respective, iar deblocarea contului, dupa incasarea creantei, va fi mult mai rapida", a explicat ministrul Dragu in interviul citat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sucevean prins la Botoșani cu un transport de material lemnos neînregistrat corect!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
56

Marți,16 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 6 Pomârla au oprit pentru control, pe drumul public din comuna Șendriceni, o autoutilitară condusă de un bărb...

ITM le-a pus gând rău angajatorilor din panificație: Sute de mii de lei amendă pentru nerespectarea normelor de siguranță a muncii!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
102

În perioada 09 -12.04.2024, atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții, a avut loc Campania Națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile lega...

Bărbat de 62 de ani din Dorohoi a produs un accident după ce s-a urcat băut la volan!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
134

În cursul zilei de marți,16 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au fost sesizați cu privire la faptul că pe o stradă din municipiul Dorohoi s-a produs un acc...