DIICOT primeste puteri sporite, dupa modelul DNA!

DIICOT primeste puteri sporite, dupa modelul DNA!
Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat miercuri ca Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta pentru eficientizarea activitatii DIICOT si aducerea acestei institut

"Astazi am adoptat o OUG care optimizeaza managementul, structura si organizarea DIICOT. Prevederile, care aduc un plus de valoare activitatii DIICOT, se refera cu specificitate la intarirea si eficientizarea functiei de conducere a Directiei, la imbunatatirea organizarii interne, si aceasta intr-un cadrul mai amplu, a unei discutii pe agenda europeana care, din pacate, cuprinde din ce in ce mai mult chestiuni legate de combaterea fenomenului terorist, a criminalitatii organizate care de cele mai multe ori finanteaza acest fenomen", a anuntat ministrul la sfarsitul sedintei de Guvern.

Ea a precizat ca s-a urmarit de asemenea o "crestere a eficacitatii urmaririi penale prin consolidarea unei capacitati de efectuare a investigatiilor financiare" si prin completarea personalului Directiei cu lucratori de politie judiciara.

"Temeiul prin care un numar limitat - si anume 40 de lucratori de politie judiciara - pot fi transferati la DIICOT vine din ordonanta adoptata ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale 51 din 2016. Lucratorii de politie judiciara detasati in mod efectiv, din pacate, si spun bine din pacate, se vor putea ocupa numai de punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica.

In mod ideal si DIICOT si alte structuri de Parchet cred ca ar trebui sa se bucure, din acest punct de vedere, de toate garantiile pe care, de exemplu, DNA le are prin existenta unui corp de politie judiciara care sa faca parte din institutie.

Aceasta este o discutie veche in Romania, eu stiu de ea de cel putin 16 ani, si sper ca intr-un viitor mai degraba apropiat decat indepartat aceasta chestiune sa fie transata pentru a face posibila o situatie de egalitate intre structurile de Parchet", a detaliat Raluca Pruna, conform ziare.com.

Guvernul a adus prin aceasta OUG si modificari in ceea ce priveste competenta materiala a DIICOT.

"Am eliminat competenta DIICOT in urmarirea penala a unor anumite infractiuni cum ar fi bancruta simpla, accesul ilegal la sistemul informatic, exploatarea cersetoriei si, cel mai important, evaziunea fiscala.

Am facut acest lucru pentru ca evaziunea fiscala este un obiectiv de interes national, strategic, si pentru ca impartirea de competente intre parchetele obisnuite si o directie specializata cum este DIICOT nu aduce intotdeauna cele mai multe rezultate.

Ne-am gandit ca e mai bine ca evaziunea fiscala sa fie in competenta exclusiva a unui singur tip de parchete, altele decat directiile specializate, astfel incat sa putem vedea, intr-un termen scurt daca se poate rezultate mai bune in ceea ce priveste combaterea acestui fenomen", a explicat ministrul.

Ea a adaugat ca s-a modificat si legea cu privire la prevenirea si combaterea terorismului, fiind inclusa in legislatia interna masuri pentru combaterea fenomenului "luptatorului strain".

"Am inclus procurorul sef al DIICOT alaturi de procurorul general de la PICCJ si procurorul sef al DNA intre persoanele care au competenta de a exercita control asupra procurorilor din subordine, am completat prerogativa functiei de conducere pentru procurorul sef al DIICOT prin numirea directa a comisiei de interviu in vederea numirii intr-o functie de procuror in cadrul Directiei si am reglementat functionarea Departamentului economico-financiar, precum si modul de ocupare a functiei de manager economic la DIICOT", a mai spus ministrul Justitiei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANUNȚUL Ministerului Muncii: Cum se va face plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024!

astăzi, 14:44
208

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024....

(P) Factorii care influențează prețul unei campanii SEO

astăzi, 14:21
38

Site-ul afacerii tale încă nu primește suficient trafic organic sau nu are vizibilitate online și vrei să incluzi o campanie SEO în strategia de marketig digital, așa că ai înc...

O zi pe cel mai nordic hotar al țării, la capătul județului Botoșani!

astăzi, 14:06
310

Prutul desenează aici o graniță meschină între maluri plămădite din același pământ. Pe malul drept se înșiră Miorcanii poetului Ion Pillat. Pe cel stâng, ca înt...