Despre taxele pentru biserica - un punct de vedere

Despre taxele pentru biserica - un punct de vedere

Preot Nicolae Trusca

Zilele trecute un post de televiziune promova o stire ca un preot din jud. Iasi ar fi conditionat oficierea slujbei de inmormantare de plata contributiei pentru biserica pe ultimii 13 ani.    

Nici nu stiu cum sa incep acest articol! Si totusi il incep cu cuvintele Preasfintitului Vincentiu Episcopul Sloboziei si Calarasilor rostite la Conferinta preotilor din jud. Calarasi in luna iunie a.c. "Preotia este o jertfelnicie; cine se face preot cu gand de inavutire si-a gresit vocatia..." (am citat din memorie).    

Sustin sigur ca atunci cand apare o neintelegere intre un preot si o familie din parohie niciodata cauza conflictului nu sunt banii. Este vorba de o alta neintelegere mai veche. Banii sunt folositi ca pretext de galceava. Nu cred ca exista preot in tara asta care sa pretinda bani unei familii cu adevarat lipsita de resurse materiale.    

Sunt preot intr-o parohie din inima Baraganului de 32 de ani. Am crescut pe treptele manastirii Antim, am fost educat la biserica Domnita Balasa din Bucuresti si format ca preot de parintele Sofian si parintele profesor Bordasiu, am admirat mereu pe parintele Diaconescu de la biserica Zlatari care mi-a fost mentor. Slujesc in parohia mea cu toata dragostea "urmand ce este placut lui Dumnezeu si oamenilor" din toate puterile mele, atat cat pot. Fug de vicii, nu beau, nu fumez, am privit femeia ca pe fiica, sora sau mama mea, locuiesc in parohie, repar o biserica monument istoric trecand prin probleme de neimaginat si de necrezut, dar am un... pacat; tin foarte mult ca enoriasii parohiei mele sa-si plateasca contributia pentru biserica. Este singurul mod de a-si exprima multumirea fata de preotul lor.    

Preotul este acela care trebuie sa judece daca o familie este sau nu sarmana. Taxele pentru serviciile religioase si contributia pentru biserica sunt fixate in fiecare parohie de catre Consiliul Parohial, nu de preot, atunci cand se intocmeste bugetul parohiei. Intr-adevar contributia este benevola pentru biserica, dar prin reciprocitate ar trebui ca si serviciile religioase ale preotului sa fie tot benevole.    

Nu! Nu trebuie sa se ajunga aici. Credinciosul care se declara ortodox si solicita preotului un anumit serviciu trebuie sa fie constient ca biserica are greutatile ei financiare. Preotul nu are salariu integral de la stat, ci doar o contributie, restul completandu-se din incasari proprii.    

Aud uneori intrebarea; ce face preotul pentru salariul primit de la stat? Savarseste in fiecare sambata si duminica precum si in sarbatori Sfanta Liturghie la biserica, spovedeste si impartaseste acasa la orice ora din zi si din noapte persoanele bolnave atunci cand i se solicita, sta in parohie si primeste acasa zilnic persoane cu diferite probleme (si chiar vin). Si cred ca nu este preot care in viata lui sa nu fi reparat sau pictat o biserica cel putin (neremunerat) sa nu fi construit sau reparat o casa parohiala.    

Sunt mahnit ca activitatea unui preot este vanata cu camera ascunsa si datorita unui gest sau unei vorbe se pateaza uneori activitatea merituasa a unui preot. Preotul nu de putine ori este tratat "functionareste" si cand raspunde la fel printr-o intrebare "ce mai este gratis in tara asta?" este blamat.    

Poate gresim si noi preotii ca nu avem curajul sa recunoastem ca avem nevoie de taxe deoarece si biserica are cheltuieli ca orice institutie fara de care nu ar putea sa functioneze. Si eu la parohie platesc curent electric, somaj, sanatate, handicapati, sustinerea unitatilor ierarhic superioare, impozit, abonament tiparituri, etc. etc., suma ce depaseste 2500 lei lunar care trebuie "colectata" dintr-o parohie cu nici 300 de case.  

Sunt preot, cum am scris, de 32 de ani in aceeasi parohie! Pun o intrebare retorica: "Cum ma sfatuiti sa procedez cu o persoana care in cei 32 de ani nu a venit niciodata la biserica, nu a aprins o lumanare, nu m-a primit acasa cu Craciunul sau cu Botezul (iarna de Sfintele Sarbatori) doar intamplator cand il prindeam cu poarta descuiata?".  

Am cautat sa stau de vorba cu familiile respective si in cursul anului. Mi-a fost imposibil. Mai nou am case de vacanta care stau cu poarta incuiata avand o educatie "ca la bloc".  

Consider ca sunt familii care in trecutul lor ori au avut vreo experienta neasteptata cu vreun preot sau vreo educatie neprincipiala fata de slujitorii Bisericii si de aici au urmat neintelegeri.    

Scrie in Sfanta Scriptura: "De-ti va gresi tie fratele tau, mergi, mustra-l pe el intre tine si el singur. Si de te va asculta, ai castigat pe fratele tau. Iar de nu te va asculta i-a cu tine inca unul sau doi, ca din gura a doi sau trei martori sa se statorniceasca tot cuvantul. Si de nu-i va asculta pe ei, supune-l Bisericii; iar de nu va asculta nici de Biserica, sa-ti fie tie ca un pagan si vames". (Matei XVIII; 15-17). Aici Insusi Mantuitorul Hristos imi spune, si nu altcineva, ca un om la poarta caruia am batut 32 de ani, nu sa-i cer bani, ci sa Il vestesc pe Mantuitorul Hristos, si nu m-a ascultat, nu-mi spune sa-l iert si sa-mi fie ca un strain si vames. Preotul trebuie sa se jertfeasca dar si credinciosul trebuie sa se daruiasca pentru ca altfel degeaba pretindem sa ni se faca un botez gratuit pentru "o familie saraca" avand lant de aur la gat si camera de luat vederi in poseta.     

Unde este jertfelnicia preotilor? Acolo unde este si calitatea credinciosilor!    

Sunt culte carora credinciosilor dau zeciuiala, dar nu am auzit de vreun scandal de presa pe aceasta tema. Au credinciosi de o alta calitate?    

Preotul sa se fereasca de scandal de presa (cel mai destept cedeaza) dar si credinciosului sa-i fie rusine sa ajunga in situatia de conflict cu preotul din sat.    

Vedem scandal la televizor ca se schimba un preot dintr-o parohie. E dreptul ierarhului sa o faca. Preotia inseamna ascultare. Ati vazut scandal de presa ca se schimba directorul vreunei scoli, sau seful de post, sau directorul vreunui spital? Nu! Scandal la televizor ca preotul pretinde nu stiu cati bani pentru o cununie, iar eu am dat 700 de RON pentru o hartie eliberata de o institutie a statului, si 500 de RON pentru ca un expert sa-mi puna o stampila pe o expertiza. E drept cu factura si chitanta. Si preotul trebuie sa elibereze chitanta pentru toate sumele pretinse.  

 Inchei sustinand ca preotia este o jertfelnicie pentru Biserica dar si credinciosul trebuie sa aiba jertfelnicie pentru aceeasi Biserica al carei cap este Insusi Mantuitorul Hristos, "iar noi toti una suntem in numele Lui" dupa spusele Sf. Ap. Pavel.  

Preot Nicolae Trusca  

Parohia Negoiesti  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânăr de 25 de ani dintr-o comuna din Botoșani, prins beat la volan!

astăzi, 18:55
4

În cursul zilei de miercuri, 24 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au oprit pentru control pe strada Școlii din comuna Havârna un autoturism...

USR Botoșani: USR oprește din nou specula cu locurile de veci!

astăzi, 18:21
38

După ce, în 2021, consilierul USR Raluca Curelariu a stopat mafia din cimitirele botoșănene printr-un amendament ce a limitat bișnița,  primarul social democrat aflat încă &icir...

Un bărbat rănit într-un accident a rămas blocat în mașină, au intervenit pompierii!

astăzi, 17:55
206

Un bărbat, în vârstă de 44 de ani, a fost rănit după ce mașina pe care o conducea a părăsit partea carosabilă și a ajuns într-un gard. Evenimentul s-a produs pe raza localit...