Deputatii au aprobat instituirea alocatiei pentru sustinerea familiei

Deputatii au adoptat proiectul de lege prin care alocatia familiala complementara si alocatia pentru familiile monoparentale sunt contopite intr-o alocatie pentru sustinerea familiei, totodata fiind redus si numarul beneficiarilor prin stabilirea unui plafon de venituri mai redus.

Proiectul de lege apartine Guvernului care si-a propus sa schimbe modalitatea de acordare a ajutorului pentru copiii din familiile cu venituri reduse. Astfel, vechile reglementari in vigoare prevedeau acordarea unei alocatii familiale complementare pentru copiii din familiile cu venituri mai mici de 470 de lei pe persoana si a unei alocatii pentru familiile monoparentale.

In locul acestora, este instituita o alocatie unica, de sustinere a familiilor care, conform estimarilor ministrului Muncii, Ioan-Nelu Botis va avea circa 700.000 beneficiari, numar in scadere fata de cei 584.000 de beneficiari ai alocatiei complementare si 198.000 ai alocatiei monoparentale.

In motivarea acestei decizii, Guvernul a invocat conditionalitatile din acordul Romaniei cu Banca Mondiala. "Alocatia pentru sustinerea familiei se bazeaza pe rationalizarea alocatiei familiale complementare si a alocatiei de sustinere pentru familiile monoparentale astfel incat sa asiguram o tintire mai buna a prestatiei si acoperire suficienta cu masuri de asistenta sociala a familiei cu copii si venituri extrem de reduse", motiveaza Executivul.

Prin aceasta lege, plafonul maxim al veniturilor pentru acordarea alocatiei a fost coborat la 370 de lei pe persoana. In familiile cu doi parinti, in care venitul este de pana la 200 de lei pentru persoana, nivelul alocatiei variaza intre 30 si 120 de lei, in functie de numarul de copii. Daca veniturile sunt intre 201 lei si 370 de lei, alocatia va avea intre 20 si 100 de lei. In cazul familiilor monoparentale cu venituri sub 200 de lei pe persoana, cuantumul variaza intre 50 si 200 de lei. Cand plafonul de 200 de lei este depasit, se acorda intre 45 si 180 de lei, in functie de numarul de copii.

In cadrul dezbaterilor din plen, cel mai vocal adversar al legii a fost deputatul PNL Cristina Pocora care a argumentat ca legea contravine declaratiilor anterioare ale ministrului Muncii referitoare la politica de protectie sociala a Executivului. "Domnul Botis ne-a tot trombinit sa mai asteptam ca vine Guvernul cu Codul Social de fiecare data cand am vrut sa legiferam in domeniul acesta.

Domnul ministru a facut praf ideea de cod social. Daca in proiectul initial, era indemnizatie maternala, ajutor social, alocatia familiala, acum nu mai sunt. Codul Social practic nu mai exista. Este o teapa pe care domnul Botis ne-a dat-o ca sa prinda taieri in buget fix pe categriile vulnerabile: mame, copii, persoane cu handicap", a spus Pocora, in cadrul dezbaterilor generale care au avut loc saptamana trecuta.

"Il rog pe domnul ministru sa nu mai tromboneasca femeile deputat", s-a adresat presedintele de sedinta Ioan Oltean ministrului Botis, dupa ce Pocora si-a finalizat discursul. Legea a fost adoptata, in sesiunea de vot final de luni, cu 171 de voturi favorabile, 49 contra si cinci abtineri.


Newsin

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sucevean sancționat la Botoșani cu 2.000 de lei și material lemnos confiscat!

astăzi, 11:08
15

În cursul zilei de joi,18 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au  oprit pentru control, pe drumul public din comuna Tudora, o autout...

Campanie antidrog a specialiștilor CPECA în mai multe școli din județul Botoșani, ce informații au primit elevii! (Foto)

astăzi, 10:05
28

Săptămâna aceasta, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Botoșani din cadrul Agenției Naționale Antidrog au desfășurat, la Colegiului Național ,,...

Atenție la condițiile de trafic! Cod galben de ceață în mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 09:21
55

Meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru localitățile: Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni...