Depozite de gunoaie pe cursurile apelor din judeţ. Urmează şi sancţiunile!

Costurile considerate mari de botoşănenii din mediul rural pentru deşeuri îi determină pe aceştia să-şi caute tot felul de locuri pentru abandonat gunoiul. Cei din Hlipiceni, Tudora, Ripiceni, Manoleasa, Santa Mare sau Suliţa, comune traversate de pârâuri, le-au aruncat pe malul apelor.

Depozite de gunoaie pe cursurile apelor din judeţ. Urmează şi sancţiunile!

Obligaţi să plătească taxe pentru gunoiul menajer, sătenii care vor să reducă până la minimum cantitatea de deşeuri predate colectorilor găsesc tot felul de metode- una dintre ele, depozitarea deşeurilor pe malurile râurilor şi pârâurilor din judeţ.

De exemplu, depozitări de gunoi de grajd şi deşeuri menajere au fost găsite în albia Başeului, în zona comunei Ripiceni. Pe o lungime de 50 de metri, până la vărsarea în Prut, depunerile de gunoi erau estimate la aproximativ 250 de metri cubi. La Tudora, pe cursul pârâului Pleşu, au fost depistate mici depozite de gunoi menajer, gunoi de grajd precum şi deşeuri provenite din demolări, cantitatea estimată fiind de 100 de metri cubi. Alte depozite de gunoi de grajd, deşeuri menajere şi altele au fost depistate şi la Hlipiceni, la Suliţa sau la Santa Mare, cantităţile fiind între 50 şi 100 de metri cubi.

"Noi am cerut dezafectarea deşeurilor menajere de pe cursurile de apă şi protecţia cursurilor de apă iar primăriile trebuie să interzică astfel de depozitări. Deocamdată nu s-au aplicat sancţiuni”, spune Gheorghe Luşneac, inginer şef al Serviciul de Gospodărire a Apelor. Însă, în cazul în care primăriile nu se conformează cerinţelor comisarilor de mediu, vor fi amendate.

 

Spune-ne opinia ta