Decizie definitivă a instanţei după un război între profesori
BOTOSANI

Decizie definitivă a instanţei după un război între profesori
Un conflict mocnit, cauzat de puncte de vedere diferite în privinţa modului de relaţionare cu elevii, şi un demers personal ce nu-şi avea locul: sunt ingredientele unui scandal tranşat de instanţă, a cărei decizie a rămas definitivă.

Vorbim despre scandalul izbucnit în urmă cu doi ani la Liceul "Dr. Mihai Ciucă" din Săveni, în urma căruia un cadru didactic acuzat de un comportament nelalocul său cu unul dintre elevii de la clasă s-a considerat prejudiciat moral şi profesional de către doi colegii de breaslă, cărora le-a cerut despăgubiri de 50.000 de euro.

Cadrul didactic i-a acuzat pe cei doi colegi că din cauza unor conflicte anterioare au încercat să se răzbune, augmentând o întâmplare ce a avut loc în timpul unei excursii organizate în zona Braşovului: tratamentul "special" acordat unui elev sensibil şi cu unele probleme de comportament, căruia profesoara îi acordase o atenţie deosebită s-ar fi transformat într-un adevărat "abuz" în opinia celor doi colegi de catedră care ar fi sesizat atât Inspectoratul Şcolar dar s-ar fi interesat şi în nume personal la familia elevului.

De partea cealaltă, cei doi profesori au justificat interesul lor crescut în privinţa acelei întâmplări prin faptul că direcţiunea Liceului nu ar fi luat măsurile care se impuneau în mod transparent şi că atitudinea colegei lor faţă de elev ar fi fost exagerată.

Instanţa a considerat însă că, indiferent de justificarea avută de profesoară în relaţia cu elevul său, în ciuda problemelor emoţionale pe care acesta le avea, ajutorul dat într-un astfel de caz nu poate depăşi anumite limite or, în acest caz, alegerea pe care profesoara a făcut-o a fost asumată. În schimb, cei doi colegi ai săi- cadre didactice cu experienţă-, au acţionat într-un mod ce a depăşit interesul legitim, ducându-se la domiciliul elevului, chestionându-i pe părinţii acestuia, în condiţiile în care problema fusese deja discutată la nivelul conducerii liceului, iar profesoara fusese deja sancţionată.

Tocmai acest interes al celor doi profesori a fost remarcat de instanţă, care notează faptul că atitudinea lor a depăşit cadrul obiectiv de legitimitate pe care le-a oferit-o calitatea oficială în care au pretins că au acţionat. Mai mult, având în vedere conflictele preexistente între cei doi profesori şi mai tânăra lor colegă, instanţa admite că subiectivitatea i-a determinat să depăşească cadrul oficial în care au acţionat.

În aceste condiţii, ambii profesori sunt obligaţi să-i achite colegei lor câte 600 de euro, asta dacă nu au făcut-o deja.

Citiţi şi: BOTOŞANI Reparaţie morală după mai bine de un an! Un cadru didactic şi-a învins în instanţă denigratorii! 

 

Spune-ne opinia ta