De ce NU sunt rentabili fermierii români

De ce NU sunt rentabili fermierii români
România se numără printre marii cultivatori de cereale ai Europei. Fără irigații, avem însă cele mai mici producții.

În România, toată lumea vorbeşte de potenţialul agricol al ţării şi pe bună dreptate. La cereale, cel puţin, am putea avea o producţie dublă, cu condiţia să şi existe un sistem eficient de irigaţii, susţin specialiştii.

"Dacă am putea să irigăm, am putea realiza producţii chiar mai bune decât în Franţa, unde nivelul precipitaţiilor este de trei ori mai mare ca la noi", spune Ion Ciulinaru, un agricultor din Călăraşi, citat de agrointel.ro.

Deocamdată, însă, agricultorii din zonă trebuie să se mulţumească cu producţii de 2-2,5 tone de grâu/ha în cazul fermelor de subzistenţă, respectiv 5-6 tone/ha la exploataţiile mari care aplică tehnologie. Şi la nivel naţional, situaţia este aceeaşi.Chiar dacă suntem pe locul cinci la suprafeţe cultivate cu grâu în Europa, la rentabilitate ocupăm ultimul loc, cu o producţie de trei ori mai mică decât în Franţa. Nu inseamna insa ca nu avem si exceptii, marii latifundiari care fac agricultura de nivel occidental si chiar peste.
 
Se irigă tot mai puţin
 
România are o infrastructură de irigaţii pentru 700.000 de hectare, însă din cauza costurilor mari, sunt tot mai puţini agricultorii care îşi permit aceste cheltuieli. În 2012, de exemplu, mai puţin de 100.000 de hectare au fost irigate. Autorităţile susţin că aceste costuri sunt ridicate din cauza consumului mare de energie al instalaţiilor vechi de peste 40 de ani, motiv pentru care şi anunţă investiţii masive în sector. Agricutorii nici nu vor să audă de sisteme de irigaţii energofage. George Lazăr, un fermier din Argeş, spune că în mod normal irigaţiile pentru un hectar de legume îl costă 500 milioane de lei vechi pe an. El declară că sistemele de irigaţii individuale ar putea fi o soluţie pentru mulţi agricultori. O astfel de investiţie se ridică la circa 20.000 euro, iar ea ar putea fi susţinută din fonduri europene sau de la stat, susţine Lazăr.
 
Nu se face tehnologie în lipsa banilor


 O mare parte dintre agricultorii români au producţii mici şi pentru că nu îşi permit să efectueze lucrările la timp, în lipsa banilor. În această situaţie se află peste 90% din exploataţiile agricole din România, mai degrabă ferme de subzistenţă decât unităţi viabile. Agricultorii se plâng şi de decizia Guvernului, care a anunţat că impozitează fermierii persoane fizice. care muncesc mai peste două hectare sau au mai mult de două vaci. Pe de altă parte, nici vremea nu se arată favoribilă în acest an, fiind aşteptată secetă puternică în iulie şi august.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

astăzi, 20:16
58

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

astăzi, 19:23
63

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

astăzi, 18:56
60

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...