De azi, fostii angajati care pleaca cu tot cu clientii firmei sunt amendati cu pana la 10.000 lei

De azi, fostii angajati care pleaca cu tot cu clientii firmei sunt amendati cu pana la 10.000 lei
Fostii angajati care fac concurenta neloiala firmei la care au lucrat vor fi sanctionati cu amenzi drastice, in conditiile in care astazi a intrat in vigoare un act normativ care modifica regulile in domeniu. Astfel, daca acestia, spre exemplu, isi deschid propria firma, desfasoara aceeasi activitate ca fostul angajator si atrag clientii lui, atunci ei sunt sanctionati de azi cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 lei, fata de 1.000 si 5.000 lei, cat era cuantumul anterior.

Legea nr. 117/2015, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 355 din 22 mai si care se aplica de azi, aproba cu modificari OG nr. 12/2014 care a schimbat anul trecut regulile referitoare la practicile de concurenta neloiala. Astfel, noile reglementari majoreaza amenzile aplicate persoanelor fizice care fac concurenta neloiala angajatorilor sau fostilor angajatori.

Mai exact, persoanele fizice care utilizeaza practici de concurenta neloiala, precum denigrarea competitorilor si deturnarea clientelei, sunt sanctionate cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 lei. Pana acum, se aplicau amenzi cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei.

Conform OG nr. 12/2014, constituie concurenta neloiala practicile comerciale ale intreprinderii care contravin uzantelor cinstite si principiului general al bunei-credinte si care produc sau pot produce pagube oricaror participanti la piata.

Cele trei categorii de practici de concurenta neloiala interzise de actul normativ sunt:

-denigrarea unui competitor sau a produselor/serviciilor sale, realizata prin comunicarea ori raspandirea de catre o intreprindere sau reprezentantul/angajatul sau de informatii care nu corespund realitatii despre activitatea unui concurent sau despre produsele acestuia, de natura sa ii lezeze interesele;

-deturnarea clientelei unei intreprinderi de catre un fost sau actual salariat/reprezentant al sau ori de catre orice alta persoana prin folosirea unor secrete comerciale, pentru care respectiva intreprindere a luat masuri rezonabile de asigurare a protectiei acestora si a caror dezvaluire poate dauna intereselor acelei intreprinderi;

-orice alte practici comerciale care contravin uzantelor cinstite si principiului general al bunei-credinte si care produc sau pot produce pagube oricaror participanti la piata.

Denigrarea competitorilor si deturnarea clientelei constituie contraventii, asa incat firmele care utilizeaza aceste practici anticoncurentiale risca amenzi de la 5.000 la 50.000 de lei, iar persoanele fizice pot primi, de azi, amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.

De asemenea, noile dispozitii definesc persoana fizica ca fiind orice fost sau actual salariat/reprezentant al unei intreprinderi sau orice alta persoana care savarseste practici de concurenta neloiala.

De exemplu, daca un fost salariat pleaca din firma cu tot cu clientii acesteia, atunci risca o amenda de pana la 10.000 lei.
Legea nr. 117/2015 mai stabileste ca pentru prevenirea unei pagube iminente, instantele judecatoresti competente pot dispune, in procedura de urgenta, in cazul in care constata, la o prima evaluare, existenta unor practici comerciale neloiale, incetarea, respectiv interzicerea acestora pana la solutionarea cauzei.

In situatia in care instanta a dispus incetarea, respectiv interzicerea practicilor de concurenta neloiala, iar hotararea judecatoreasca prin care s-a dispus masura a ramas definitiva, atunci autoritatea nationala de concurenta va asigura, la cererea persoanei care a formulat cererea de chemare in judecata, publicarea pe pagina de internet proprie a unui comunicat, care trebuie sa cuprinda sediul si celelalte date de identificare ale intreprinderii, practica de concurenta neloiala savarsita, precum si masurile dispuse de instanta.

Mai mult decat atat, pe cheltuiala persoanei vinovate, instanta poate dispune publicarea hotararii judecatoresti, total sau partial, intr-un ziar de larga circulatie.

In plus, la cererea detinatorului legitim al secretului comercial, instanta poate dispune masuri de interzicere a exploatarii industriale si/sau comerciale a produselor rezultate din insusirea ilicita a secretului comercial sau distrugerea acestor produse. Interdictia inceteaza atunci cand informatia protejata a devenit publica. avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Microbuz cu ucraineni răsturnat pe DN 17. Cinci persoane transportate la spital!

astăzi, 09:14
26

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată, un microbuz s-a răsturnat, vineri dimineața, pe raza localității Prisaca Dornei. În microbuz se aflau șase perso...

Telemedicină pentru Unitățile de Primiri Urgențe din Botoșani și Dorohoi!

astăzi, 08:58
23

Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean „Mavromati”, Compartimentul de Primiri Urgențe de la Secția de Pediatrie și Compartimentul de Urgențe din cadrul Spitalului Municipa...

Cod Galben pentru județul Botoșani, în această dimineață!

astăzi, 07:49
528

Administrația Națională de Meteorologie a emis în această dimineață o atenționare de tip Cod Galben pentru județul Botoșani.Astfel, până la ora 10.00, județul Botoșani se a...