Dare de mită pedepsită cu o condamnare

Dare de mită pedepsită cu o condamnare
Constatăm în fiecare zi că a devenit o tradiţie să dăm şpagă, că avem sau nu nevoie, că e necesar sau nu. "Datul" s-a infiltrat în fiinţa noastră şi parcă nu se simţim bine dacă nu oferim ceva cuiva. Iată însă "datul" s-a lăsat cu o condamnare pentru un fermier botoşănean.

În octombrie anul trecut, Iulian Z, fermier din zona Suharăului, a primit vizita unor inspectori APIA, veniţi în control în legătură cu veridicitatea informaţiilor în baza cărora beneficia de subvenţii. Inspectorii nu i-au găsit nicio deficienţă, controlul a decurs cum nici se putea mai bine.

Numai că la plecare, Iulian Z. le-a pus inspectorilor în buzunarul de la scaunul maşinii 500 de lei. De ce? Nici anchetatorii care l-au cercetat pe fermier nu au găsit răspunsul la aceasta întrebare. Cert este însă că în mai anul acesta, fermierul a fost trimis în judecată pentru dare de mită iar zilele trecute, instanţa de fond s-a pronunţat cu o decizie care poate fi atacată cu apel.

Mai exact, Iulian Z. a fost condamnat la o pedeapsă de un an şi patru luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe timp de doi ani. "Pe durata termenului de supraveghere, condamnatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de probaţiune Botoşani, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă", după cum se arată în minuta de la instanţă.

Ba mai mult, pe parcursul termenului de supraveghere, fermierul va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, respectiv activităţi edilitar-gospodăreşti la Primăria Suharău. În plus, cei 500 de lei oferiţi drept mită au fost confiscaţi.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Madalina Ursuleanu

Proiectul blocului explodat, căutat în arhivele Consiliului Judeţean Suceava

Joi, 21 Septembrie 2017
1173

În şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Mihai Platon, şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii Botoşani, a cerut ajutorul autorităţilor judeţene de a lu...

Vicii de construcţie descoperite de expert la blocul în care s-a produs explozia FOTO

Miercuri, 20 Septembrie 2017
5085

Timp de câteva ore, expertul tehnic atestat, prof. Dorel Plătică, a verificat toţi pereţii şi structurile de rezistenţă din scara blocului în care s-a produs explozia vineri şi a d...

Un cadru didactic botoşănean ia poziţie împotriva interzicerii materialelor auxiliare. "O să-i închidem în puşcărie pe profesori?"

Miercuri, 20 Septembrie 2017
1698

Liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ, Liviu Axinte, consideră că Ministerul Educaţiei a greşit flagrant în momentul în care a interzis, pe nepusă masă, folosirea ...