Cum vor fi clasificate ocupatiile din Romania?

Cum vor fi clasificate ocupatiile din Romania?
Ministerul Muncii a supus consultarii publice o versiune actualizata a Clasificarii Ocupatiilor din Romania, potrivit ISCO 08. Astfel, ocupatiile ar urma sa fie incadrate in noua grupe majore.

Varianta finala a Clasificarii Ocupatiilor din Romania, actualizata potrivit ISCO 08, va fi aprobata prin Ordin comun al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale si al presedintelui Institutului National de Statistica si, pentru o perioada stabilita prin actul normativ, va putea fi utilizata in paralel cu actuala forma a COR (conform ISCO 88) care se regaseste in prezent pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale pe prima pagina la sectiunea COR, scrie avocatnet.ro.

Conform noii clasificari, ocupatiile vor fi grupate astfel:
- Grupa Majora 1 - Membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori
- Grupa Majora 2 - Specialisti in diverse domenii de activitate
- Grupa Majora 3 - Tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic
- Grupa Majora 4 - Functionari administrativi
- Grupa Majora 5 - Lucratori in domeniul serviciilor
- Grupa Majora 6 - Lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit
- Grupa Majora 7 - Muncitori calificati si asimilati
- Grupa Majora 8 - Operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente
- Grupa Majora 9 - Muncitori necalificati

Organizatia Internationala a Muncii (OIM) a efectuat o revizuire a Clasificarii Internationale Standard a Ocupatiilor (ISCO-88) cu scopul de a pune la dispozitie o clasificare mai eficienta care sa poata fi folosita de toate tarile la urmatoarea runda de recensaminte ale populatiei, precum si in cadrul serviciilor nationale de ocupare a fortei de munca si al altor aplicatii orientate catre clienti.

OIM a definitivat structura Clasificarii Internationale Standard a Ocupatiilor - ISCO 08 si prin Rezolutia din 6 decembrie 2007 a aprobat ISCO 08 potrivit propunerii formulate la Intalnirea de lucru a Expertilor in Statistica Muncii.

In vederea asigurarii relevantei, coerentei si comparabilitatii datelor statistice structurate la nivel de ocupatie, EUROSTAT a propus reglementarea de catre Comisia Europeana a utilizarii ISCO 08, concretizata prin Regulamentul nr.1022/29.10.2009 care impune atat implementarea ISCO 08 in clasificarile nationale pentru ocupatii, cat si adaptarea anchetelor statistice conform structurii ISCO 08.

Implementarea Regulamentului nr. 1022/2009 implica doua etape,si anume:
Etapa I: Aprobarea, prin hotarare a Guvernului, a Structurii Clasificarii Ocupatiilor din Romania potrivit Clasificarii Internationale Standard a Ocupatiilor – ISCO 08, pana la nivelul grupelor de baza. Mentionam ca proiectul Hotararii Guvernului de aprobare a acestei structuri urmeaza sa fie adoptat de Guvernul Romaniei.
Etapa II: Elaborarea unei noi structuri a Clasificarii Ocupatiilor din Romania - la nivel de ocupatie (sase caractere), care a implicat un proces de translatare a ocupatiilor in noua versiune a Structurii COR.

GRUPA 1

GRUPA 2

GRUPA 3

GRUPA 4

GRUPA 5

GRUPA 6

GRUPA 7

GRUPA 8

GRUPA 9

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un polițist din Botoșani a cheltuit banii furați de la un bătrân, pe care tâlharii îi restituiseră!

astăzi, 15:34
111

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat definitiv pe Ionuț-Cezar S., agent de poliție judiciară la Secția de Poliție Rurală nr. 1 din Botoșani, la doi ani de închisoare cu suspendarea execut...

Rugăciune pentru cei bolnavi într-o parohie din Botoșani. ”Vă rog și pe dumneavoastră să pomeniți aceste nume” (Foto)

astăzi, 15:14
182

Credincioșii s-au rugat joi seara alături de preoți pentru cei bolnavi și neputincioși. Oameni care au mare nevoie de rugăciunea semenilor.Joi seara, 18 aprilie, cinci preoți au slujit Tain...

Luptătorii greco-romani de la LPS Botoșani, lideri incontestabili la nivel național! (foto)

astăzi, 14:49
58

În perioada 12 – 14 aprilie 2024, sportivii din cadrul secției de lupte a Liceului cu Program Sportiv (LPS) din Botoșani au participat la Finala Cupei României pentru categoria de ...