Cum se rezolvă MALPRAXISUL! Asistentele vor verifica cu VOCE TARE dacă instrumentarul dinaintea operației există și după intervenție!

Cum se rezolvă MALPRAXISUL! Asistentele vor verifica cu VOCE TARE dacă instrumentarul dinaintea operației există și după intervenție!
Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de ordin privind aprobarea listei de verificare a procedurilor chirurgicale care are ca scop creșterea calității și siguranței serviciilor medicale furnizate pacienților.

De asemenea, proiectul prevede măsuri ce vizează creșterea siguranței serviciilor de anestezie, evitarea infecțiilor în chirurgie și stimularea comunicării între membrii echipei medicale.

Potrivit documentului, coordonatorul listei de verificare va confirma în mod verbal datele personale ale pacientului, tipul de procedură planificată precum și zona anatomică unde urmează să fie realizată procedura. În cazul unor proceduri care implică zone (structuri, părți) multiple acestea trebuie evidențiate individual. În plus, se va verifica semnarea consimțământului informat de către pacient.

"Chiar dacă aceste informații sunt repetitive, subliniem faptul că această etapă este esențială, astfel încât echipa medicală să nu efectueze o procedură chirurgicală eronată asupra pacientului. În cazul pacienților care se află în imposibilitatea de a-și exercita consimțământul, minorilor și persoanelor fără discernământ, se va lua legătura cu un membru al familiei sau cu reprezentantul legal al acestora. În cazul urgențelor, procedurile chirurgicale se pot realiza fără consimțământ obținut anterior prin consensul echipei medicale", se arată în proiectul supus dezbaterii publice.

Totodată, stipulează documentul, procedurile chirurgicale asupra organelor interne vor urma protocoalele clinice în vigoare.

Următoarea etapă în parcurgerea listei de verificare constă în verificarea formală a echipamentelor de către medicul anestezist prezent. Astfel, vor fi supuse verificărilor de siguranță aparatul de anestezie, aparatul de ventilație mecanică, medicația și evaluarea preoperatorie a riscului anestezic asupra pacientului.

"Coordonatorul listei de verificare sau un alt membru al echipei medicale va solicita ca toți membrii să confirme numele pacientului, procedura chirurgicală care urmează să fie realizată, zona anatomică unde urmează să se intervină, precum și poziția pacientului dacă este relevant pentru procedura chirurgicală. (...) Procedura chirurgicală efectuată se poate schimba (complica) pe parcursul intervenției, de acceea este indicat să se confirme de către medicul chirurg și de către echipa medicală numele exact al intervenției realizate", se precizează în proiect.

Documentul mai prevede ca la finalul intervenției chirurgicale asistenta medicală să confirme verbal numărarea finală a instrumentelor medicale. "În cazul în care numărul bureților, acelor și instrumentelor inițiale nu coincide cu numărul bureților după intervenția chirurgicală atunci se va intra în starea de alertă. În aceste condiții echipa medicală trebuie să examineze gunoiul, draperiile sau cavitatea și, în cazul în care este nevoie se pot realiza radiografii", se menționează în proiectul de act normativ.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Audi în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca!

astăzi, 12:25
38

În data de 28 martie 2023, în jurul orei 05.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca - I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare...

Singurul candidat înscris pentru postul de manager al Spitalului „Mavromati” a fost respins!

astăzi, 12:11
253

Pentru postul de manager al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani o singură persoană și-a depus dosarul de înscriere în concurs.În urma verificării dosar...

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

astăzi, 11:56
186

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (...