Cum se organizează nunta de argint, de aur şi de diamant

Cum se organizează nunta de argint, de aur şi de diamant
De mai multe decenii, s-a încetăţenit şi la noi obiceiul ca unele familii să organizeze "nunta de argint" la 25 de ani de căsnicie, "nunta de aur" la 50 de ani de căsnicie şi "nunta de diamant" la 75 de ani de la căsătorie.

Nunţile de argint, de aur sau de diamant nu sunt nunţi sau cununii propriu-zise. Ele nu repetă Taina Sfintei Cununii. Ele se prezintă sub forma unei slujbe de mulţumire adusă lui Dumnezeu. "Tinerii" nu se mai îmbracă precum mirii de altădată, ci pot să vină la biserică în hainele cu care vin în mod obişnuit la slujbe.

Naşii e bine să fie tot cei de la Cununia din tinereţe. Dacă nu mai trăiesc ori nu pot fi prezenţi Slujba se poate face şi cu alți creștini. Nu este nevoie de lumânări "de cununie", ci sunt suficiente şi două lumânărele sau mai multe de la biserică. Nu este nevoie de "nuntaşi", nici de petrecere costisitoare. Mai degrabă, un ajutor dat unei familii sărace, sau unui bătrân, sau unui orfan, sau unui bolnav este mai bine primit înaintea lui Dumnezeu decât petrecerea cu lăutari şi cu zbenguială.

Evenimentul poate fi sărbătorit într-o formă simplă, modestă, fără cheltuieli inutile. "Tinerii" vin la biserică şi preotul le oficiază "nunta" solicitată, adică slujba de mulţumire cuvenită. Fiecare familie are motive suficiente să mulţumească lui Dumnezeu după 25, 50 sau 75 de ani de căsnicie. Câteva din astfel de motive sunt suficiente, ca să convingem pe oricine de nevoia unei astfel de rugăciuni: mulţumim pentru viaţa ce ne-a dat-o, pentru sănătatea de care ne-am bucurat, pentru buna înţelegere, pentru copiii din căsnicie, pentru toate realizările ce le-am avut. Îl rugăm pe Dumnezeu să ne ajute şi să ne ocrotească în continuare pe cărările vieţii.

Slujba respectivă nu este o inovaţie în cultul ortodox. Rugăciunea însăşi este de trei feluri: de cerere, de mulţumire şi de laudă la adresa lui Dumnezeu. Slujba acestor "nunţi" face parte din rugăciunile de mulţumire. Lui Dumnezeu îi place să i se arate recunoştinţă din partea celor pe care i-a ajutat. Ne amintim de minunea vindecării celor zece leproşi. Dintre aceştia, doar unul s-a întors să-I mulţumească Mântuitorului, ceea ce L-a făcut să exclame: "Zece aţi fost, dar ceilalţi nouă unde sunt?". (Doxologia-ro)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

astăzi, 19:23
18

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

astăzi, 18:56
17

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...

Acțiune comună a polițiștilor din județ pentru menținerea ordinii, au fost aplicate zeci de sancțiuni!

astăzi, 18:14
34

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au organizat astăzi, 23 aprilie 2024, o acțiune cu efective mărite  împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală arondate, a ...