Cum recuperezi taxa auto!

Cum recuperezi taxa auto!
Incepand de pe data de 19 februarie 2009, a intrat in vigoare noua varianta a taxei de poluare, care prevede o scadere cu o treime a sumelor stabilite prin sistemul de calcul intrat in vigoare in decembrie 2008.

Pentru multi, efectele acestei modificari sunt aproape nule, insa pentru cei care au cumparat masina inainte de 15 decembrie si au platit taxa triplata ulterior, au inceput deja sa se scurga zile importante dintre cele numai 20 pe care le au la dispozitie pentru a fi luati in evidenta la administratiile fiscale.

Mai exact, conform articolului II al noii Ordonante, pentru autovehiculele achizitionate in vederea inmatricularii in Romania inainte de data de 15 decembrie 2008 si care au fost inmatriculate‚ ulterior acestei date, cu plata taxei pe poluare pentru autovehicule calculate potrivit OUG 50/2008 cu modificarile ulterioare (adica taxa din vara majorata de trei ori), diferenta dintre taxa platita si cea stabilita de Guvern in vara se restituie la cerere, in termen de 45 de zile de la data depunerii cererii de restituire insotite de documentatia necesara.

Articolul IV al aceleiasi noi Ordonante arata si modalitatile prin care se poate solicita restituirea diferentei, mentionand foarte clar ca persoana fizica sau juridica prezinta autoritatii fiscale competente pentru calculul taxei de poluare, in vederea luarii in evidenta, in termen de 20 de zile calendaristice de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, o cerere insotita de unul dintre dintre documentele prevazute la articolul III.

Este vorba despre comanda ferma lansata anterior datei de 15 decembrie si dovada platii integrale sau a unui avans, sau de carnetul TIR/CMR/CIM si dovada radierii din tara de provenienta tot inainte de 15 decembrie, sau de o dovada de inmatriculare provizorie eliberata de autoritatile din tara de provenienta a autovehiculului, emisa tot inainte de 15 decembrie.

In acest ultim caz, este necesara si o declaratie pe propria raspundere, in forma autentica, din care sa reiasa ca autovehiculul a fost achizitionat anterior datei de 15 decembrie in vederea inmatricularii in Romania.

Prin urmare, cei care doresc sa recupereze diferenta de taxa mai pot solicita luarea in evidenta numai pana pe 10 martie.

In Ordonanta de Urgenta privind modificarea OUG 50/2008, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 103/19.02.2009 sunt specificate si noile modalitati de calcul ale taxei precum si faptul ca persoanele care au achizitionat masina dupa 15 decembrie 2008 si au achitat taxa de poluare pana pe 19 februarie 2008, nu pot solicita returnarea unei parti a taxei.

Sursa: Business Forum

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii din Botoșani în alertă: Sunați la 112 dacă o vedeți pe Maria!

Marţi, 16 Aprilie 2024
236

Marți, în jurul orei 12.00, fata a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.Bobeică Narcisa Maria are următoarele semnalmente: aproximativ 1, 65 m înălț...

Se întâmplă lângă noi: Lecție de istorie, arhitectură și numismatica la Agenția BNR Suceava!

Marţi, 16 Aprilie 2024
72

Banca Națională a României (BNR) organizează cea de-a patra ediție a evenimentului „Zilele Porților Deschise”, în zilele de joi,18 aprilie, și vineri,19 aprilie. Pentru a...

Bărbat fără permis de conducere, depistat la volanul unui autovehicul neînmatriculat!

Marţi, 16 Aprilie 2024
71

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au oprit pentru control, luni,15 aprilie 2024, pe drumul comunal DC 77 din comuna Dersca, un autovehicul condus de un bărbat de 4...