Cum poţi să-ţi spionezi copiii când intră pe reţelele de socializare

Cum poţi să-ţi spionezi copiii când intră pe reţelele de socializare
Peste zece ore petrecute online zilnic, 201 persoane în medie aflate pe lista de prieteni, zeci de fotografii şi de informaţii personale vărsate în mediul virtual - toate acestea fac parte din viaţa oricărui adolescent care are cont pe Facebook.

Dar şi din cea a adultului - părinte, nevoit să se reinventeze din cauza reţelelor de socializare, care au schimbat până şi felul în care părinţii îşi exercită rolul parental, scrie aralifestyle.com. Publicaţia citată atenţionează asupra pericolului la care este supus un minor ori de câte ori navighează pe internet, asupra prieteniilor din mediul virtual, dar şi asupra site-urilor vizitate de un adolescent. Nu întotdeauna cele mai ortodoxe.


4 din 5 adolescenţi se uită la conţinut destinat adulţilor

Sondajele recente arată că patru din cinci adolescenţi se uită regulat la fotografii şi filme destinate adulţilor, fie pe calculatorul de acasă, fie pe telefonul mobil. De altfel, două treimi dintre copiii britanici, participanţi la un studiu, au recunoscut că au accesat materiale cu conţinut explicit pornografic de pe mobilul personal. "Îngrijorător este faptul că cei mai mulţi dintre părinţi sunt nepăsători la ce imagini descarcă micuţii lor de pe internet", spune Tanya Byron, expert parental şi unul dintre realizatorii studiilor de profil. Byron consideră că "minorii sunt incapabili să proceseze tsunamiul de imagini explicite care se revarsă asupra lor când navighează pe internet". Softurile de control parental sau de filtrare a conţinutului web ar putea fi o soluţie în acest caz, militează aralifestyle.com, care propune SocialShield.


În România, 3% din familii utilizează softuri de control


Acesta este un serviciu de analiză care radiografiază activitatea online a copilului tău, oferindu-ţi totodată şi un raport complet actualizat constant asupra oricărui clic pe care copilul tău îl face. Programul dispune de funcţia de "alarmă", care anunţă ori de câte ori copilul se află pe un site sau într-o reţea în care se discută despre droguri, sex, violenţă, sinucidere, alcool ori se foloseşte un limbaj inadecvat.

O altă funcţie, intitulată "prieteni", verifică dacă toţi cei incluşi în lista de amici ai minorului sunt cu adevărat copii, dacă nu sunt adulţi deghizaţi în adolescenţi ori dacă figurează ca delincvenţi sexuali.

O altă funcţie a softului permite identificarea fotografiilor trimise sau postate de copil. Este un aspect important care gestionează reputaţia online a odraslei tale, mai ales dacă adolescentul se pregăteşte pentru a fi admis la un colegiu ori îşi depune CV-ul pentru a obţine un job. În Uniunea Europeană, astfel de softuri de control parental sunt folosite într-un procent de 14%, însă cazurile raportate de copii care accesează conţinut inadecvat sau intră în contact cu persoane periculoase au o incidenţă de 5%, arată un studiu Eurostat. Cele mai multe astfel de cazuri s-au înregistrat în Italia (11%), urmată de Letonia (9%) şi Bulgaria (8%), iar cele mai puţine - în Cipru şi Cehia (1%).

În Luxembourg, Slovenia, Danemarca, Franţa, Finlanda şi Austria, între 20 şi 25% dintre gospodării folosesc softuri de filtrare pentru copii.
Potrivit aceleiaşi cercetări, în România doar 3% dintre familiile care au în grijă copii folosesc astfel de aplicaţii.

 

gandul.info

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
1148

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
318

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
287

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...