Cum poti beneficia de amanarea la plata a obligatiilor fiscale? Finantele propun noi reguli in domeniu

Cum poti beneficia de amanarea la plata a obligatiilor fiscale? Finantele propun noi reguli in domeniu
Contribuabilii care au de incasat sume certe, lichide si exigibile de la autoritatile competente in gestionarea fondurilor europene vor putea solicita amanarea la plata a impozitelor si taxelor, pe o perioada de maximum doi ani, dupa cum se arata intr-un act normativ intrat in vigoare in iunie.

Etapele pe care contribuabilii urmeaza sa le parcurga pentru a obtine inlesniri la plata au fost publicate intr-un proiect de ordin al Ministerului Finantelor lansat, recent, in dezbatere publica.

Noi reguli privind amanarea la plata a obligatiilor fiscale au intrat in vigoare in luna iunie. Mai exact este vorba despre OUG nr. 50/2013 care prevede ca persoanele care au de incasat sume certe, lichide si exigibile de la autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene (autoritati de management si/sau organisme intermediare) vor putea sa solicite amanarea la plata a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate statului, inclusiv a obligatiilor accesorii administrate de Fisc sau transmise spre recuperare acestei autoritati.

Potrivit actului normativ, amanarea la plata se va acorda in limita sumei de incasat de la autoritatile competente si in ordinea vechimii obligatiilor fiscale, pentru o perioada de maximum doi ani.

In cazul in care contribuabilul nu finalizeaza procedura de amanare la plata in cei doi ani, atunci aceasta inceteaza, iar contribuabilul va datora dobanzi, penalitati de intarziere sau accesorii, potrivit legii, pe intreaga perioada de amanare la plata.

Pentru a pune in practica masurile mentionate anterior, Ministerul Finantelor a lansat, recent, in dezbatere publica un proiect de ordin pentru aprobarea procedurii de aplicare a prevederilor OUG nr. 50/2013.

Prin acest document, MFP stabileste cum pot contribuabilii sa solicite amanarea la plata a obligatiilor fiscale.

In plus, documentul cuprinde modelul si continutul unor formulare, precum si modul de completare a cererii de amanare la plata si documentele care trebuie sa insoteasca cererea.


Citeste continuarea pe avocatnet.ro


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
122

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
87

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
80

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...