Cum conducem iarna

Cum conducem iarna
Desi traficul rutier este mai putin aglomerat in timpul iernii, numarul accidentelor este aproape dublu, comparativ cu celelalte sezoane. Inainte de a porni la drum asigurati-va ca autoturismul este dotat corespunzator. Cauciucurile de iarna, lanturile si materialul antiderapant sunt esentiale pe un carosabil acoperit cu zapada.

Anvelopele de iarna imbunatatesc performantele masinii, optimizeaza tractiunea acesteia si sporesc siguranta pasagerilor.

In privinta sofatului pe zapada, cele mai potrivite autovehicule sunt cele cu tractiune integrala, insa factorul decisiv in evitarea unor coliziuni pe un carosabil alunecos il reprezinta stilul de condus pe care il adoptam.

Concluziile specialistilor au relevat faptul ca greutatea masinii joaca un rol important in producerea incidentelor pe timp de iarna. Cu cat mai usor este autoturismul, cu atat mai multe sanse aveti sa iesiti din sezon fara intamplari neplacute petrecute pe arterele rutiere.

Reduceti viteza!

Verificati sistemele de climatizare si dezaburire! Totodata, asigurati-va ca este suficient lichid de parbriz in rezervor! In timpul mersului, pe un carosabil alunecos, renuntati pe cat posibil sa apasati pedala de frana.

Alternativa? Frana de motor.

Distanta fata de autovehiculul din fata trebuie sa fie cel putin dubla comparativ cu rularea pe un drum uscat. Acest aspect trebuie coroborat cu o viteza cat mai redusa.

Inainte de a efectua un viraj actionati usor frana, dupa care eliberati pedala si folositi-va in curba de stabilitatea masinii! Daca veti frana in timp ce virati, aveti sanse mari sa pierdeti controlul masinii.

Stabilitate pe zapada

O masina cu tractiune integrala nu va ajuta sa evitati deraparea. Sistemul all-wheel drive este util, in special, in momentul in care ramaneti blocat in zapada. In schimb, expertii recomanda ca atunci cand cumparati un automobil, sa optati si pentru sistemul ESC (sistem electronic de stabilitate). De asemenea, o garda mai mare la sol si un centru de greutate cat mai jos va ajuta sa evitati coliziunile pe un drum alunecos.

Bateria si instalatia de iluminat trebuie sa functioneze corect in astfel de conditii, mai ales daca sunt sanse sa ramaneti blocat pe anumite sectoare de drum unde nu a fost indepartata zapada.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Temele pentru acasă între necesitate și obligație, ce ne sfătuiesc specialiștii în educație din Botoșani!

astăzi, 16:21
22

Țări ca Polonia și Finlanda au decis eliminarea temelor pentru acasă, considerând că beneficiul asupra copilului în ansamblu este nul.De fapt care e adevărul? Mai au nevoie copii...

Elena Damian a plecat de câteva zile de acasă, familia nu mai știe nimic de ea. Sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:33
152

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 56 de ani din comuna Păltiniș care, la data de 17 aprilie a.c., a părăsit în mod voluntar domiciliul iar p...

Forțele de ordine vor asigura paza la manifestările religioase cu ocazia sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe! (Foto)

astăzi, 14:53
115

În zilele de 22 și 23 aprilie, jandarmii botoșăneni, împreună cu efective de poliție, poliție locală și pompieri, vor lua măsurile necesare pentru desfășurarea in siguranță a ...