Cum ar trebui sa te trateze medicii si personalul medical daca esti pacient!

Cum ar trebui sa te trateze medicii si personalul medical daca esti pacient!
Pacientii vor avea acces neingradit la toate datele medicale personale, care le vor fi comunicate de unitatea sanitara in cel mult 48 ore de la solicitare, potrivit unui proiect al Ministerului Sanatatii.

De asemenea, pacientii pot cere ca o alta persoana sa afle diagnosticul daca acesta i-ar cauza suferinta, sunt tratati la fel indiferent de rasa, sex, varsta, apartenenta etnica, religie, optiune politica sau antipatie personala si sunt implicati in programe de cercetare medicala doar cu acordul lor si daca acestea sunt in interesul lor, se specifica in proiect, potrivit News.ro.

In document se mai precizeaza ca spitalele pot efectua interventii medicale doar daca dispun de dotarile necesare si de personal acreditat si ca trebuie sa le asigure pacientilor, la solicitarea acestora, alte opinii medicale si servicii acordate de medici acreditati din afara unitatii sanitare.

Prin proiectul de ordin, pus in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii, se propun noi reglementari fata de prevederile vechiului ordin din 2004 privind Normele de aplicare a Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, printre care:

- consimtamantul pacientilor pentru fotografiere sau filmare in unitatile sanitare;
- consimtamantul privind participarea la invatamantul medical clinic si la cercetarea stiintifica;
- consimtamantul de comunicare catre pacient a datelor cu caracter confidential privind starea sa de sanatate;
- acordul pacientului privind comunicarea catre alte persoane a datelor cu caracter confidential privind starea sa de sanatate;
- consimtamantul privind decizia pacientului de a nu fi informat in cazul in care informatiile prezentate i-ar cauza suferinta;
- decizia pacientului de a nu permite accesul altei persoane la datele cu caracter confidential privind starea sa de sanatate;
- decizia privind retragerea acordului pacientului asupra accesului altei persoane la datele cu caracter confidential privind starea sa de sanatate.

Initiatorii proiectului sustin ca noile prevederi sunt introduse ca urmare a numarului insemnat de sesizari primite din partea reprezentantilor asociatiilor de pacienti, precum si din partea pacientilor referitoare la acordul pentru furnizarea de informatii privind starea de sanatate, evolutia investigatiilor, diagnosticul, prognosticul si tratamentul.

Ce sunt spitalele obligate sa le spuna pacientilor

Unitatile sanitare publice si private care acorda ingrijiri de sanatate sau ingrijiri terminale si in care sunt efectuate interventii medicale au obligatia de a furniza pacientilor informatii referitoare la:

- serviciile medicale disponibile si modul de acces la acestea;
- identitatea si statutul profesional al salariatilor din cadrul unitatii sanitare;
- regulile pe care trebuie sa le respecte pe durata internarii; starea de sanatate;
- interventiile medicale propuse;
- riscurile potentiale ale fiecarei proceduri care urmeaza a fi aplicata;
- alternativele existente la procedurile propuse;
- date disponibile rezultate din cercetari stiintifice si activitati de inovare tehnologica referitoare la diagnosticul si tratamentul afectiunii;
- consecintele neefectuarii tratamentului si ale nerespectarii recomandarilor medicale, diagnosticul stabilit si prognosticul afectiunilor.

Potrivit proiectului, unitatile sanitare trebuie sa asigure accesul egal al pacientilor la ingrijiri medicale, fara discriminare pe baza de rasa, sex, varsta, apartenenta etnica, origine nationala, religie, optiune politica sau antipatie personala.

De asemenea, fiecare unitate sanitara trebuie sa cuprinda in regulamentul propriu de organizare si functionare prevederi referitoare la obligatia angajatilor in ce priveste dreptul pacientilor la respect ca persoane umane.

Proiectul mai prevede ca unitatile sanitare trebuie sa utilizeze toate mijloacele si resursele disponibile pentru asigurarea unui inalt nivel calitativ al ingrijirilor medicale.

Acces neingradit la datele medicale personale

Potrivit noilor prevederi, pacientii vor avea acces neingradit la datele medicale personale, iar solicitarea privind comunicarea acestora se adreseaza institutiei medicale, in scris, prin completarea unui formular. Eliberarea copiilor documentelor medicale solicitate se face de catre unitatile sanitare in termen de maximum 48 ore de la inregistrarea solicitarii.

In situatiile in care se solicita informatii cu caracter confidential, unitatile sanitare au obligatia sa asigure respectarea cadrului legal privind furnizarea acestora.

In situatiile in care datele referitoare la viata privata, familiala a pacientului influenteaza pozitiv stabilirea diagnosticului, tratamentul sau ingrijirile acordate, unitatile sanitare le pot utiliza, dar numai cu consimtamantul acestuia, fiind considerate exceptii cazurile in care pacientii reprezinta pericole pentru ei insisi sau pentru sanatatea publica.

Pacientul poare cere sa nu-i fie comunicat diagnosticul daca acesta i-ar cauza suferinta

In proiect se mai arata ca medicul curant are obligatia sa aduca la cunostinta pacientului faptul ca are dreptul de a cere sa nu fie informat in cazul in care informatiile medicale prezentate i-ar cauza suferinta, precum si dreptul de a alege o alta persoana care sa fie informata in locul sau. Acordul pacientului privind desemnarea persoanelor care pot fi informate despre starea sa de sanatate, rezultatele investigatiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale se exprima in scris, prin completarea unui formular.

Reglementari privind sarcina

Proiectul reglementeaza si interventiile in cazul in care sarcina reprezinta un factor de risc major si imediat pentru sanatatea femeii gravide, prioritate avand salvarea vietii mamei.

De asemenea, in asigurarea serviciilor din domeniul sanatatii reproducerii, unitatile sanitare trebuie sa asigure conditiile necesare alegerii de catre pacienti a celor mai sigure metode din punct de vedere al eficientei si lipsei de riscuri.

Interventii medicale doar daca exista dotari adecvate si personal acreditat

Unitatile sanitare au obligatia de a asigura efectuarea de interventii medicale asupra pacientului numai daca dispun de dotarile necesare si de personal acreditat. Interventiile medicale asupra pacientului pot fi efectuate in absenta conditiilor necesare numai in cazuri de urgenta aparute in situatii extreme.

Totodata, unitatile sanitare pot asigura, la cererea pacientului sau a familiei acestuia, cadrul adecvat in care acesta poate beneficia de sprijinul familiei si al prietenilor, de suport spiritual si material pe tot parcursul ingrijirilor medicale.

La cererea pacientilor internati, unitatile cu paturi trebuie sa asigure conditiile necesare pentru obtinerea de catre acestia a altor opinii medicale, precum si pentru acordarea de servicii medicale de catre medici acreditati din afara unitatii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Audi în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca!

astăzi, 12:25
29

În data de 28 martie 2023, în jurul orei 05.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca - I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare...

Singurul candidat înscris pentru postul de manager al Spitalului „Mavromati” a fost respins!

astăzi, 12:11
212

Pentru postul de manager al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani o singură persoană și-a depus dosarul de înscriere în concurs.În urma verificării dosar...

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

astăzi, 11:56
156

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (...