Cum a fost infundat Rusanu de angajatii din ASF - Declaratii ale "martorilor amenintati"

Cum a fost infundat Rusanu de angajatii din ASF - Declaratii ale "martorilor amenintati"
Trei angajati de la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) au dat declaratii la DNA in care descriu modul in care conducea institutia Dan Radu Rusanu, arestat preventiv, marti, pentru coruptie, in dosarul Carpatica.

Pentru ca activitatea acestora la ASF sa nu fie pusa in pericol, cei trei au primit statutul de "martor amenintat", institutie nou introdusa in noul Cod de Procedura Penala, similara cu cea a "martorului sub acoperire", scrie Evenimentul Zilei.

Cei trei au primit nume de cod - Radu Balteanu, Sinziana Vulcanescu si Diana Neagoe - diferite de numele reale.

"Mentionez ca, dupa venirea domnului Rusanu Radu la conducerea ASF, acesta fie a adus si a pus in functii de conducere fosti functionari din Parlament loiali acestuia, fie si-a apropiat persoane care lucrau de mai multa vreme in cele trei sectoare de supraveghere financiara, creind o adevarata retea, prin intermediul careia dispunea, in mod discretionar, in activitatea ASF-ului. Precizez ca apropiatii acestuia, in momentul in care le era adus la cunostinta ca ceea ce cereau incalca legea, spuneau nonsalant ca nu este nicio problema, ca se poate schimba oricand orice reglementare, prin Parlament... Precizez ca in cadrul consiliului, dupa plecarea lui Tudor Daniel George, nu s-a mai opus nimeni la deciziile domnului Rusanu Radu, toti votand conform intereselor acestuia", a declarat martorul numit Sinziana Vulcanescu.

De asemenea, martorul Diana Neagoe a dat declaratii cu privire la modul in care actiona Laura Chitoiu, sotia fostului ministru de Finante Daniel Chitoiu (PNL). "In momentele in care considera ca o persoana din cadrul ASF devenea incomoda pentru aceasta sau, pur si simplu, daca asocia persoana respectiva ca fiind omul lui `X`, iar acel `X` era cineva cu care dezvolta un conflict, profera amenintari cu desfacerea contractului de munca, desi nu avea nici obiective si nici competenta legala de a face acest lucru. De altfel, aceasta instaurase o stare de temere generala in cadrul Directiei de autorizari si avizari".

O Ordonanta de Urgenta data cu dedicatie

Martorul Radu Balteanu a vorbit despre tentativele repetate de indepartare a unor membri din Consiliul ASF nedoriti de Dan Radu Rusanu.

"Cunosc ca au fost mai multe incercari de indepartare a unor membri, astfel, ajungandu-se de la 17 membri la 11 membri si, ulterior, la 9 membri, din motive de preluare a controlului consiliului de catre domnul Rusanu si pentru indepartarea unor persoane incomode (...)

Asa cum s-a vazut la Camera Deputatilor, s-a hotarat emiterea unei Ordonante care sa aiba inserate conditii ce nu puteau fi indeplinite de catre vicepresedintele pe asigurari, Tudor Daniel. De altfel, cunosc ca a existat o discutie intre domnul Rusanu Dan, domnul Chitoiu si Tudor Daniel, in care domnul Chitoiu l-a amenintat cu emiterea unei ordonante pe Tudor Daniel, daca va fi cazul", a declarat acesta in fata procurorilor DNA.

In plus, martorul a spus ca stie ca "au existat discutii in cadrul PNL, in care domnul Chitoiu si domnul Rusanu au incercat sa impuna ca vicepresedinte de asigurari pe domnul Mirzac Marian."

La dosar se mai afla, printre altele, si discutii de telefonice si schimburi de SMS-uri din care reiese ca Laura Chitoiu era informata pas cu pas despre modul in care era promovata OUG, necesara pentru debarcarea fostului vicepresedinte Daniel Tudor, de care Rusanu isi dorea sa scape.

Dan Radu Rusanu a demisionat, miercuri, din fruntea ASF, la o zi dupa ce instanta a decis arestarea sa preventiva pentru 30 de zile.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
861

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
271

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
230

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...