Cu randul la poarta Spitalului de Psihiatrie!

Cu randul la poarta Spitalului de Psihiatrie!

 Spitalul de Psihiatrie Botosani  

Tot mai multi bolnavi, un sistem sanitar depasit! Saracia sau stresul ii conduc pe tot mai multi botosaneni la poarta Spitalului de Psihiatrie. Insa, spun medicii, numarul celor care ar avea nevoie de ajutor de specialitate este infinit mai mare!

Oameni ai strazii, persoane care vorbesc singure, botosaneni care isi umplu casele de gunoaie, persoane care se sinucid sau cele care isi omoara semenii fara a avea nici cea mai mica motivatie.

Pentru ca foarte multi botosaneni au nevoie de internare, se creeaza imposibilitatea pacientilor de a petrece cat mai mult timp in spital. Insa un rol important il are si societatea. Rusinea este principala cauza care ii face pe botosaneni sa nu bage in seama asemenea boli ale rudelor, boli care netratate le pot fi fatale atat bolnavilor, cat si celor din jur.

Studiile din ultimii ani arata ca depresiile sunt cele mai frecvente si sunt boli din ce in ce mai raspandite in intreaga lume, iar judetul Botosani se conformeaza si el situatiei de la nivel mondial. Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca in lume exista peste 400 milioane de oameni cu tulburari mintale si ca una din patru persoane a facut anul trecut cel putin un episod depresiv.

Mai mult, Indexul European de Sanatate pe 2008, document ce reprezinta o cercetare comparativa a sistemelor de profil din Uniunea Europeana, a plasat tara noastra pe penultimul loc la gradul de satisfactie a romanilor, in materiale precizandu-se ca 54% din populatie risca sa sufere in perioada urmatoare un episod de depresie sau o afectiune psihica mai grava.

Depresia, atacurile de panica, schizofrenia, tulburarile psihice cauzate de alcoolism, droguri si stres sunt principalele boli psihice care afecteaza populatia judetului.

"Un depresiv netratat isi pierde incet-incet pofta de viata, independenta, capacitatea de munca si ajunge sa se izoleze social. Unii se refugiaza in alcool, droguri sau medicamente si unu din zece ajunge sa-si puna capat zilelor", a precizat un medic specialist din cadrul Spitalului de Psihiatrie Botosani.

Potrivit Comisiei de Psihiatrie a Ministerului Sanatatii, peste 10% dintre romani sufera de o afectiune psihica. Cel mai des intalnite sunt depresia, schizofrenia si tulburarile obsesiv-compulsive.

Mai grav este ca multi evita cabinetele de psihiatrie si chiar nu accepta ca au o problema psihica, de teama sa nu fie izolati de societate.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Loc de dat cu... Epigrama (L)

astăzi, 10:22
141

În 2016, la editura „ATEC” din Focşani a apărut, într-o ediţie îngrijită de Gheorghe Andrei Neagu, o „Antologie de epigrame”. Volumul, după cum precizeaz...

A crescut numărul de sancționări date șoferilor de Locală în această săptămână - "Nu am pierdut niciun proces până acum"

astăzi, 09:29
236

Poliția Locală din Botoșani a sancționat peste 70 de conducători auto care au parcat sau au staționat neregulamentar, în perioada 14-19 iulie.Conform spuselor directorului instituției, nu ...

FC Botoșani, locul doi în prima ligă după victoria de ieri cu FC Voluntari

astăzi, 08:02
326

Botoșaniul a început foarte bine campionatul, reușind ca după victoria de ieri să fie pe locul doi în clasamentul primei ligi de fotbal din România.După egalul cu Astra din ...