CSM sesizeaza Curtea Constitutionala asupra ordonantelor date marti noapte!

Sedinta de urgenta a CSM, miercuri dimineata, dupa ce Guvernul a adoptat prin ordonanta de urgenta modificarea Codurilor penale.

CSM sesizeaza Curtea Constitutionala asupra ordonantelor date marti noapte!

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au votat cu unanimitate de voturi sesizarea Curtii Constitutionala pentru a constatat existenta unui conflict intre puteri in cazul adoptarii OUG privind modificarea Codului Penal si al Codului de Procedura Penala, anunta StirileProtv.ro.

Decizia a fost luata dupa ce presedintele CSM, Mariana Ghena, a cerut suplimentarea ordinii de zi in legatura cu sesizarea CCR, precum si cu exprimarea unui mesaj public cu privire la apararea independentei justitiei in contextul adoptarii unor acte normative. In cadrul discutiilor pe aceasta tema s-a pus problema sa se ceara CCR sa se pronunte si asupra consecintelor in cazul in care constata existenta unui conflict.

"Fiind o situatie fara precedent, eu cred ca exista motive suficiente sa revina asupra propriei jurisprudente si cred ca trebuie sa avem in vedere, eu personal de foarte multe ori mi-am pus problema, daca aceasta atributie a controlului constitutionalitatii legilor nu ar trebui sa fie sarcina ICCJ pentru ca poate sa o duca la indeplinire (...) si acum este un moment istoric in care Curtea Constitutionala poate sa interpreteze ce inseamna conflict constitutional si care sunt atributiile ei concrete atunci cand solutioneaza un astfel de conflict. entru ca daca ea s-ar limita doar sa constate doar existenta conflictului, aceasta atributie nu ar mai avea niciun sens ar fi lipsita de efecte juridice", a spus judecatoarea Andreea Chis.

Procurorul Codrut Olaru a punctat ca spera ca presedintele, atunci cand a vorbit de autoritatea judecatoreasca si solidaritatea pe care si-o exprima, a inclus si procurorii.

"Mesajul meu, cel putin individual, este unul categoric de sustinere a initiativei dumneavoastra. Felicitarile sunt de prisos la nivel de fermitate si de rigoare a unui astfel de despre cred ca suntem intru totul de acord ca este masura cea mai potrivita si echilibrata in raport cu ceea ce traim practic zilele acestea", a sustinut Olaru.

Procurorul general, Augustin Lazar, a subliniat ca atunci cand Executivul isi exercita aceasta abilitate de a legifera, fiind delegat in acest sens, trebuie sa aiba in vedere principiile si valorile constitutionale, asa cum s-a retinut intr-o decizie a CCR. "Nu poate sa procedeze in niciun fel sa depaseasca acest cadru de principii si valori care este consacrat de Constitutia tarii", a adaugat el.

El s-a pronuntat si in favoarea demersului de a se pronunta CCR asupra consecintelor unei anumite "conduite abuzive in a legifera atunci cand Executivul este delegat".

"Avem o situatie total neobisnuita, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta noaptea, fara ca acest act sa fi fost pe ordinea de zi a Guvernului, fara avizul CSM. Pot sa spun ca am aflat opinia membrilor CSM, din punctul meu de vedere presedintele CSM e hotarata sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru un conflict intre institutii. De asemenea, am constatat ca toti mebrii CSM sunt solidari. Vor discuta in continuare asupra acestor detalii si la final se va face cunoscut punctul de vedere. Eu plec multumit de aici", a spus si presedintele Iohannis.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
611

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
459

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2999

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...