Creșteri semnificative de salarii pentru directorii de școli și scăderi pentru alte categorii de personal! Cât vor încasa!

Creșteri semnificative de salarii pentru directorii de școli și scăderi pentru alte categorii de personal! Cât vor încasa!
Actul normativ prin care au fost majorate salariile personalului din învățământ, începând cu data de 1 august, le va aduce mai mulți bani în buzunare tot celor care s-au bucurat și până acum de salarii mari.

Este vorba de cei cu funcții de conducere, respectiv directori de unități de învățământ și inspectori școlari. Spre exemplu pentru o funcție de conducere de director cu gradație de merit în plată creșterea este de 14,24%, fiind vorba de 800 de lei brut în plus la salariu, în timp ce în cazul unui director  fără gradație de merit creșterea este de 400 de lei.

Un director de școală gimnazială, sub 300 de elevi sau preșcolar, va avea un salariu brut de 4.033 de lei, 4.079 de lei va fi salariul unui director al unei unități cu una-două structuri arondate, iar 4.124 de lei la o unitate cu mai multe structuri. La licee cu 30-35 de clase salariul directorului va fi de 4.500 de lei. Un inspector școlar va încasa 5.030 de lei, 5.600 lei inspectorii adjuncți și 5.900 lei un inspector general.

Liviu Axinte, președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ, susține că s-a creat o inechitate prin această Ordonanță, în condițiile în care la unele categorii de personal din învățământ salariile se vor reduce, chiar semnificativ. 

"Pentru a fi atractiv un post didactic ar trebui luată o măsură în salarizarea profesorilor de genul celei luate în salarizarea directorilor, adică o creștere de salarii așa cum a fost stabilită în Ordonanța 20 pentru inspectori, pentru directori, cam de aceeași natură să fie și pentru profesori. Este vorba despre stabilirea salariilor pe grilă la niște niveluri acceptabile. Există o mare problemă ce ține de aplicarea Ordonanței și nu de conținutul ei și respectiv este Hotărârea de Guvern privind normele metodologice de aplicare a Ordonanței în domeniul învățământ și anume tăierea salariilor pentru foarte mulți contabili și secretari de școală pentru că prin aceste norme s-a modificat sensul Ordonanței, care nu a plecat de la ideea de a tăia salariile, așa ni s-a spus, ci că vor fi creșteri de salarii, dar modul în care se poate pune în aplicarea HG duce la tăierea de salarii la secretari și contabili. Prin metodologia de aplicare a Ordonanței s-au schimbat condițiile de normare a funcțiilor de conducere, cumva pe ascuns, astfel încât se taie salarii cu 400-500 de lei. Lucru care din punctul meu de vedere este incorect este că normarea se face pe număr de clase, în timp ce noi vorbim de o finanțare pe elev și o să avem situații în care o școală cu mai puțini elevi dar care are mai multe clase, secretarul și contabilul să ia indemnizație de conducere și într-o clasă cu mai mulți elevi dar organizați în mai puține clase să nu ia", a precizat liderul LSI.

Ordonanța prevede că dacă salariul stabilit de la 1 august ar fi mai mic decât cel din iulie se păstrează în plată cel din iulie.

"În Ordonanță există grila întreagă și în timp ce pentru unii creșerea este de 20 sau 100 de lei în două etape, pentru funcțiile de conducere creșterile sunt semnificative. Aceste salarii se aplică începând cu 1 august, în primă fază punându-se în plată 50% din diferența rezultată comparând salariul din grila Ordonanței cu salariul de bază în plată și următoarea creștere de la 1 decemrie 2017", a mai spus Liviu Axinte.

La ora actuală există o mare nemulțumire în rândul angajaților din învățământ, în special cei din categoria personalului auxiliar, ale căror salarii se vor reduce, motiv pentru care la nivelul sindicatelor din educație se analizează ce se poate face pentru a remedia situația. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
100

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
58

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
57

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...