Credit IFN fara semnatura: Cum te si poti trezi cu imprumuturi pe numele tau

Credit IFN fara semnatura: Cum te si poti trezi cu imprumuturi pe numele tau
Un roman a luat pe Internet un credit de la o institutie financiara nebancara (IFN), nu si-a mai platit ratele, iar cand sa fie executat silit instanta a decis sa anuleze contractul, deci nu mai trebuie sa dea banii inapoi, pe motiv ca nu exista niciun fel de semnatura, fizica sau electronica, pentru acel contract.

In acelasi timp, tot pentru ca aceste imprumuturi online de la IFN-uri sunt extrem de usor de obtinut, este posibil ca alte persoane sa ia bani in numele tau, fara ca tu sa ai habar.

Avocatul Adrian Cuculis a publicat pe site-ul sau decizia luata de Judecatoria Sectorului 1 a Capitalei, care stipuleaza ca un credit acordat exclusiv online, fara semnatura electronica, nu poate produce efecte juridice.

Mai exact, clientul a fost executat silit pentru suma de 2.982 de lei - suma imprumutata plus cheltuielile de executare.
Acesta a contestat procedura in instanta, iar judecatorul a anulat atat executarea silita, cat si contractul de credit in sine.

Motivul este ca documentele nu contineau o semnatura valabila - scrisa de mana sau electronica.

"Daca ne raportam la acest caz, trebuie sa avem in vedere ca daca debitorul nu semneaza contractul respectiv printr-o semnatura efectiva sau digitala, atunci nu se poate retine ca el ar avea valenta unui titlu executoriu.

Si chiar asta a retinut si instanta de judecata: ca atata vreme cat nu se poate face dovada clara ca acest contract a fost semnat de debitorul respectiv, atunci executarea silita nu poate sa inceapa impotriva lui. Pe langa faptul ca instanta a dispus anularea executarii silite, a anulat si contractul de credit incheiat online in 2015", a explicat avocatul Adrian Cuculis pentru Ziare.com.

Astfel ca persoana respectiva a luat acei bani, iar acum nu mai trebuie sa-i dea inapoi.

Avocatul a precizat ca s-a creat un precedent, deoarece altii care se afla in aceasta situatie se pot folosi de motivatia respectiva in procesele lor.

Adrian Cuculis mentioneaza ca judecatorul de la Tribunalul Sectorului 1 doar a analizat daca exista o semnatura valabila. Iar cum a constatat ca nu exista, asta inseamna ca acel contract nu are valoare in fata legii. Si asta ar fi procedura in toate celelalte procese.

"Semnatura inseamna acceptarea anumitei situatii juridice. Ideea cu creditele online e urmatoarea: completezi o cerere, ei mi-au pus la dispozitie un credit online, imi dau acceptul ca sunt de acord sa primesc banii si sa platesc ratele, dar neexistand o semnatura de niciun fel, practic se considera ca obligatia e neexistenta", arata Adrian Cuculis.

Atentie la creditele acordate exclusiv online de IFN-uri

Adrian Cuculis a atras atentia ca exista IFN-uri care acorda imprumuturi cu dobanzi astronomice, de 3.000%, 6.000% sau chiar 11.000%, ceea ce inseamna ca debitorii sunt obligati sa dea inapoi o suma foarte mare in comparatie cu cat au primit.
Iar microcreditarea online a luat avant in ultima vreme, caci bancile nu mai dau bani la fel de usor ca inainte.

Dar ideea e ca nu e nevoie de multe acte pentru a lua un astfel de imprumut si nici de semnatura.

Asa ca se poate ca o persoana care are datele tale din buletin sa faca un credit, pe Internet, in numele tau. Iar tu te poti trezi ca esti executat silit pentru o datorie care nici macar nu e a ta. Adrian Cuculis a spus ca are deja cateva spete cu astfel de situatii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elicopter SMURD solicitat in Botosani pentru un barbat din Todireni

astăzi, 12:12
1356

Un barbat de 66 de ani a fost transportat in aceasta dimineata la Unitatea Militara 01188 Botosani, pentru a fi preluat de elicopterul SMURD. Originar din localitatea Todireni, acesta a fost preluat d...

77.000 de firme românești în Italia, ne apropiem vertiginos de locul 1

Luni, 20 August 2018
643

Magazinul de obiecte casnice din colț? E al chinezului. Magazinul de fructe și legume? Deținut de băieți de origine marocană. Magazinul de haine? Fără îndoială chinezesc. Ai nevoie de u...

Niciun candidat înscris încă pentru şefia DNA

Luni, 20 August 2018
222

"Am verificat de dimineaţă la Departamentul de Resurse Umane şi, până în clipa asta, când vorbim, nu s-a înscris niciun candidat (pentru funcţia de procuror-şef al D...