Credinciosii au luat Agheasma Mare de la bisericile din Botosani! FOTO, VIDEO
FOTOREPORTAJ!

Credinciosii au luat Agheasma Mare de la bisericile din Botosani! FOTO, VIDEO
Botoșănenii au participat, miercuri dimineata, la slujbele oficiate în biserici cu ocazia sărbătorii Botezului Domnului. Mii de credinciosi au indurat frigul pentru a ajunge acasa cu apa sfintita.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, preoții au ieșit afară și au sfințit apa care a fost pusă în mai multe vase mari sau butoaie, iar mai apoi Agheasma Mare a fost împărțită credincioșilor, iar oamenii au dus apa sfințită acasă. 

In acest an, majoritatea bisericilor au avut cruci de gheata, dat fiind ca s-au inregistrat la Botosani -6 grade. La Biserica "Sfantul Ilie" din municipiu au fost aduse trei cruci de gheata din Bucovina. Cruci de gheata au fost si la Biserica "Sfanta Cuvioasa Parascheva", de pe Pietonalul Unirii, sau la Biserica militara "Sfantul Stefan cel Mare" din centrul orasului.





Agheasma Mare se sfințește o singură data pe an, la Boboteaza (Botezul Domnului), pe data de 6 ianuarie. Se consumă de la 6 ianuarie până la 14 ianuarie, dimineața, pe nemâncate. 

Agheasma de Bobotează este considerată apa sfințită cu cele mai mari puteri, este apa ce ramane “vie" și proaspătă timp indelungat fară a se deteriora odata cu trecerea timpului. 

Aghiasma cea Mare se săvârşeşte de către arhiereu sau preot într-un cadru festiv, numai în biserică, lângă o apă curgătoare, lângă un lac sau la malul mării, şi numai de Bobotează sau în Ajunul ei. Aceasta este tămăduitoare şi are putere sfinţitoare foarte mare, pentru că este sfinţită în chiar ziua în care Mântuitorul a sfinţit apele, botezându-Se în Iordan.

VIDEO:

GALERIE FOTO:

Manastirea Popauti:








Biserica Sfantul Vasile cel Mare:








Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel:







Biserica Sfintii Trei Ierarhi:








Biserica militara Botosani:








Biserica Sfantul Ilie:



















Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva:









 

 

Spune-ne opinia ta