Copii care isi fauresc singuri destinul!

Copii care isi fauresc singuri destinul!
O viata petrecuta la casa de copii i-a ambitionat si i-a facut sa isi doreasca sa isi schimbe singuri destinul!

Aceasta a fost probabil deviza celor 32 de tineri botosaneni care urmeaza, in prezent, o forma de invatamant superior, studii universitare si mastere.

Facultatile pe care le urmeaza le deschid drumuri, ii motiveaza sa-si intemeieze o familie, sa se lupte pentru un trai decent. Prejudecatile celor care-i inconjoara, situatiile discriminatorii cu care s-au confruntat de-a lungul timpului, ii face acum pe tineri sa se fereasca sa spuna de unde provin, pentru a nu fi judecati gresit.

Sunt si cazuri fericite, in care acesti tineri s-au realizat si inca tin legatura cu asistentii sociali de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Botosani.

"Dintre cei care au terminat in anii anteriori o forma de invatamant superior, majoritatea si-au gasit un loc de munca in domeniu. Avem tineri care au ramas in cadrul universitatii si au profesat mai departe ca preparator, laborant, profesor. Avem doi tineri care lucreaza acum in strainatate in asistenta sociala, si avem chiar in institutie un tanar care lucreaza alaturi de noi, ca asistent social. Ceilalti sunt profesori universitari, profesori la licee, ingineri", a declarat Cecilia Spataru, director adjunct din cadrul DGASPC.

Potrivit datelor furnizate de reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Botosani, cinci tineri urmeaza in prezent masterul, la Inginerie si Stiinta Mediului.

Apoi, numai anul acesta, 14 tineri s-au inscris la facultate in universitatile din Iasi, Suceava si Cluj in diferite domenii, precum chimie, geologie, economie, comert-turism, horticultura, design vestimentar, filosofie, istorie, geografie, dar si la asistenta sociala.

Conform legii, copiii din centrele de plasament sunt protejati de sistem pana la varsta de 18 ani, moment in care se presupune ca sunt capabili sa se descurce singuri.

Astfel, ei parasesc sistemul si sunt nevoiti sa se descurce singuri, incercand sa se integreze societate.

In cazul studentilor, lucrurile stau putin diferit, in sensul ca perioada de sedere in centrele de plasament se prelungeste pana cand studentul isi termina studiile.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

A plătit 2.000 de lei după ce a refuzat să achite taxa pentru toaletă într-o autogară din Botoșani!

astăzi, 11:46
40

Deoarece apelantul reclama producerea unei stări conflictuale, operatorul 112 a direcționat un echipaj de jandarmerie în vederea aplanării acesteia și luării măsurilor legale.Jandarmii...

Un nou proiect transfrontalier pentru Consiliul Județean Botoșani

astăzi, 11:43
42

Consiliul Județean Botoșani a depus spre finanțare europeană un nou proiect transfrontalier, Este vorba de proiectul „Creșterea absorbției fondurilor UE prin consolidarea capacității ins...

Necazul unei botoșănence: ”De câteva luni, fiica mea în vârstă de 4 ani pare să aibă probleme…” / Ce spun medicii!

astăzi, 11:09
473

De la o vreme, bunica a observat că fetița începe să aibă probleme atunci când ”se joacă mai mult pe telefon și îi obosește privirea”. I-a transmis mamei îng...