Consilier local, despre situația Liceului Elie Radu: "Cred că se dorește menținerea unui post de director"

Consilier local, despre situația Liceului Elie Radu: "Cred că se dorește menținerea unui post de director"
Memoriul transmis de cadrele didactice de la un liceu din municipiul Botoșani, care cer ajutorul Executivului Primăriei pentru a ieși din impas, a ridicat semne de întrebare în rândul mai multor consilieri locali.

Aceștia s-au arătat nemulțumiți de faptul că directorul Liceului "Elie Radu" nu a fost prezent la ședința de Consiliu Local de miercuri pentru a expune situația unității de învățământ și pentru a explica solicitarea din memoriu de arondare a unei alte unități de învățământ la acest liceu.

Consilierul municipal Cătălina Lupașcu consideră că de fapt tot acest demers are ca scop păstrarea unui post de director, iar în opinia sa liceul ar trebui să devină structură a unei alte unități de învățământ, cu același profil.

"Ar fi fost bine să fie doamna director în sală pentru că aș fi vrut să o întreb ce dorește prin această adresă. Dacă este să mă refer la paragraful prin care dumneaei spune că are posibilitatea să găzduiască peste 1.000 de elevi asta înseamnă că ar trebui să mutăm o instituție de învățământ acolo, ceea ce este imposibil. Cred că se dorește arondarea unei instituții de învățământ pentru a menține un post de director pentru că la ora actuală instituția respectivă, din păcate, nu mai reușește să ocupe clasele și ocupă un spațiu foarte mare și nu poate fi asigurat din tot ceea ce înseamnă cheltuieli", a spus consilierul liberal Cătălina Lupaşcu.

Lupașu a mai afirmat că ar trebui gândită o formă de reorganizare a unităților de învățământ care la un moment dar ajung în imposibilitatea de a-și realiza planul de școlarizare.  

"Cred că ar trebui să ne gândim cum ar trebui să organizăm asemenea unități de învățământ pentru că este doar un prim pas, pentru că cu siguranță în anii următori prin diminuarea numărului de elevi vor mai fi și alte instituții de învățământ în aceeași situație. Cred că această instituție de învățământ ar trebui să devină structură la o altă instituție de învățământ cu același profil și poate găsim posibilitatea de a o muta alături de o altă instituție astfel încât cheltuielile să acopere cu adevărat finanțarea instituției respective. Doamna director trebuie să fie astăzi aici să ne spună exact dacă dorește un post de director sau dorește să salveze o instituție de învățământ. Dacă se dorea salvarea, cadrele didactice împreună cu conducerea puteau să își autorizeze noi profile astfel încât să poată școlariza cât mai mulți elevi", a conchis Cătălina Lupașcu.

La rândul său, consilierul Eugen Țurcanu le-a transmis social-democraților care dețin majoritatea în Consiliul Local ca împreună cu conducerea Inspectoratului Școlar Județean să găsească o soluție pentru Liceul "Elie Radu".

Fostul inspector școlar, Daniel Botezatu, consideră că Liceul "Elie Radu" a ajuns în impas ca urmare a managementului defectuos, iar o soluție în opinia sa ar fi înființarea unui consorțiu școlar din care să facă parte și acest liceu tehnologic.

"Ceea ce se întâmplă la "Ellie Radu" este ca urmare a unui management defectuos, nu neapărat din partea actualei echipe, ci și din partea fostei echipe. În urmă cu zece ani la "Elie Radu" erau peste 1.200 de elevi. S-a ajuns acum la o cifră de școlarizare pe care Consiliul Local nu are cum să o suplinească prin măsuri, asta este de competența IȘJ ce se solicită prin petiție. Când afirmi că este sigura instituție de învățământ de construcții din județ este clar că e vorba de un management defectuos, o folosire netemeinică a resurselor și umane și materiale pentru că acolo sunt profesori bine pregătiți, dar conducerea unității nu a știut să gestioneze aceste atuuri", a spus consilierul local Daniel Botezatu.

Cât privește condițiile de învățare și de cazare din internat, Botezatu a precizat că acestea nu sunt optime, iarna fiind frig. 

"Este o decizie pe care trebuie să și-o asume IȘJ, dar cum văd eu lucrurile, cu părere de rău, cred că această instituție de învățământ merge spre disoluție și trebuie să ne gândim să devină o structură a unei alte unități, mă gândesc la Dimitire Negreanu, unde nu sunt aceste probleme", a mai spus Daniel Botezatu.

Pe de altă parte, viceprimarul Cosmin Andrei le-a spus consilierilor că discuțiile pivind situația de la Liceul "Elie Radu" sunt mult mai profunde și trebuie implicați toți factorii. Din punctul său de vedere, arondarea liceului la altă unitate și pierderea personalitățiii juridice nu este o soluție potrivită.

"Cred că cei de la Liceul Pedagogic își doresc spațiile de la liceul de construcții pentru a învăța într-un singur schimb, cum am mai văzut declarații în presă, sau din alte motive, liceu care se laudă cu un număr mare de elevi pentru că are arondate și alte instituții de învățământ. Subiectul trebuie discutat pe larg ca să vedem realitățile acestui liceu de construcții foarte potrivit pentru societatea noastră, care caută încontinuu meseriile de acolo. Elevi de la acest liceu au ajuns la facultăți de construcții și au rezultate bune", a spus viceprimarul Cosmin Andrei.

Urmează ca situația de la Liceul Tehnologic "Elie Radu" să fie analizată și cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Botoşani.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
119

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
78

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
76

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...