Conflicte rezolvate "cu parul"! Aproape o mie de cazuri de violenţă înregistrate în judeţ de la începutul anului!
BOTOSANI

Conflicte rezolvate "cu parul"! Aproape o mie de cazuri de violenţă înregistrate în judeţ de la începutul anului!
Veşnicia s-a născut la sat, spunea Lucian Blaga în poezia "Sufletul satului". Violenţa, însă, tot de la sat provine, am adăuga noi, contextul fiind numărul foarte mare de acte de violenţă sesizate, chiar constatate de poliţiştii botoşăneni.

Oameni abrutizaţi, consumatori de alcool, neinstruiţi- ca să nu spunem chiar needucaţi, fără ocupaţie- deci asistaţi social mulţi din ei, îşi găsesc rezolvarea problemelor lor în violenţă, chiar dacă aceasta nu-şi găseşte rostul. Ne sare ţandăra din orice, înjurăm, lovim şi aşa ajungem în faţa anchetatorilor.

În primele şase luni ale acestui an, Inspectoratul Judeţean de Poliţie a contabilizat 984 de sesizări privind acte de violenţă, după cum spune purtătorul de cuvânt al instituţiei, Daniela Gheorghiescu. Altfel spus, în fiecare zi se înregistrează în judeţ 5-6 acte de violenţă, majoritatea pe fondul consumului de alcool.

Mai bine de jumătate dintre ele au fost confirmate prin documentele medico- legale prezentate de victime. Însă trebuie să ţinem cont că acest număr, chiar dacă se înscrie în normal- după cum arată şi statisticile pe anii anteriori, nu exprimă neapărat realitatea. Şi asta deoarece sunt cazuri în care după ce doi vecini se ceartă şi chiar se lovesc, unul dintre ei depune plângere pentru acte de violenţă, câteva zile mai târziu respectivul îşi retragere plângerea pentru că între timp s-a împăcat cu "agresorul". Dar sunt şi bătăi care se întâmplă "pe muţiş" pentru că niciuna dintre părţi nu raportează agresiunea poliţiştilor. Avem aşadar un efect de iceberg- vedem doar o parte a problemei.

Pe de altă parte, într-o singură zi, luni, pe rolul Judecătoriei Botoşani au fost înregistrate trei cazuri, cu trei inculpaţi care recent au fost trimişi în judecată pentru loviri şi alte violenţe, faptele având loc în urmă cu doi ani, respectiv un an. Nu mai vorbim de sesizări în care poate victima îşi retrage plângerea, ci de cazuri cercetate şi ulterior confirmate cu probatoriu de către anchetatori.

Cazul 1. Sfârşit de iulie 2014. Patru prieteni din Truşeşti stăteau la poveşti udate cu băuturi alcoolice când, la un moment dat, s-au hotărât să facă un grătar de miel. S-au dus la un proprietar de oi din comună, Ionuţ Ş., de 27 de ani, i-au plătit un miel, numai că Viorel M., de 38 de ani, i-a explicat că are foarte multă treabă prin curte astfel că îi va aduce mielul de la stână mai pe seară. Amânarea l-a iritat pe Ionuţ Ş., care l-a luat la înjurat pe Viorel M., acesta răspunzându-i pe măsură. Nci una nici două, tânărul îl loveşte pe oier cu pumnul în zona ochiului stâng, moment în care bărbatul se dezechilibrează şi s-a sprijinit de gard. Unul dintre prietenii tânărului amator de miel a intrat în curte şi l-a tras pe acesta către maşina cu care veniseră la cumpărat. Oierul însă a depus plângere, chiar dacă nu şi-a scos cerrificat medico- legal, deşi poliţiştii îi indicaseră şi această posibilitate, urmând ca în faţa instanţei să-şi precizeze şi pretenţiile avute.

Cazul 2. Sfârşit de august 2014. Saul J., de 44 de ani, din Todireni, depune plângere la poliţie pe motiv că, aflat într-un bar din comună, a fost lovit cu pumnul şi cu piciorul în faţă de către Marian P., de 24 de ani, consătean de-al său. În faţa poliţiştilor, ambii au avut variante diferite. În timp ce victima clama că îşi vedea de bere şi nu deranja pe nimeni când din senin a fost lovit de atacator, atacatorul susţinea că pretinsa victimă ar fi venit la masa la care se afla, de unde el viziona un meci de fotbal, i-ar fi cerut să-i cedeze locul şi l-ar fi ameninţat cu o sticlă, moment în care el a ripostat. Un martor a făcut lumină în caz, declarând că de fapt cei doi jucau poker şi de la ceartă au ajuns imediat la loviri. Cert este că certificatul medico- legal obţinut de victima agresiunii indică faptul că în urma bătăii, Saul J. şi-a pierdut un dinte, s-a ales cu piramida nazală fracturată, echimoze şi zgârieturi la nivelul feţei. La fel ca în cazul anterior, după ce agresorul său va ajunge în faţa judecătorului, Saul îşi va preciza şi pretenţiile.

Cazul 3. Aprilie 2015. Doi bărbaţi din Băluşeni fac planul să organizeze o stână pe imaşul comunal. Costache E. chiar se înţelesese cu Dumitru S. să-şi ţină cele şase mioare în gospodăria ultimului. Numai că după câteva zile, Costache se declară nemulţumit de păşunatul oiţelor lui, aşa că se duce la poarta lui Dumitru şi-i cere oile înapoi. Cum ambii erau sub influenţa băuturilor alcoolice, neînţelegerile de la modul de păşunat au escaladat rapid, astfel că Dumitru l-a lovit pe Costache cu toiagul de oier în cap, provocându-i o plagă sângerândă. I-a despărţit soţia lui Dumitru care l-a ajutat pe Costache să se spele de sânge apoi l-a condus cu tot cu oi până în afara gospodăriei. Cum era de aşteptat, Costache E. şi-a scos certificatul medico- legal care atesta faptul că rana suferită avea nevoie de 7-8 zile de îngrijiri medicale. La fel ca ceilalţi doi inculpaţi din cazurile prezentate anterior, Dumitru S. a fost trimis în judecată pentru loviri şi alte violenţe.

Aşadar, avem trei cazuri, petrecute la intervale relativ apropiate de timp, toate trei finalizate cu trimiteri în judecată, în care găsim similitudini- toate trei înregistrate în mediul rural, toate au avut ca punct de plecare conflicte verbale şi în toate trei, "adversarii" consumaseră băuturi alcoolice. Nu afirmăm că doar în rural se întâmplă aşa ceva, agresiuni înregistrându-se frecvent şi în oraşele şi municipiile judeţului şi, la fel ca în cele trei întâmplări de mai sus, punctul de plecare este consumul de băuturi alcoolice. Grav este însă că toate acestea ne afectează ca imagine pe toţi, or numai de asta nu avem nevoie.

 

Spune-ne opinia ta