Concurs pentru directori de scoli Ministerul Educatiei: Testul-grila nu reprezinta o evaluare psihologica!

Concurs pentru directori de scoli Ministerul Educatiei: Testul-grila nu reprezinta o evaluare psihologica!
Ministerul Educatiei explica faptul ca testul-grila sustinut de candidatii la postul de director si director adjunct de scoala in cadrul probei scrise de saptamana trecuta nu a fost o evaluare psihologica ci o evaluare a competentelor cognitive si manageriale dezirabile pentru aceste posturi. Potrivi ministerului,intrebarile care au evaluat abilitatilor manageriale au vrut sa evalueze capacitatile de analiza critica si gandire strategica ale candidatilor,  mai degraba decat sa solicite capacitatea de memorare mecanica a unor informatii din bbliografia pentru concurs.

"Testul nu reprezinta o evaluare psihologica. Acesta a fost elaborat de specialisti in stiinte cognitive si in stiintele educatiei si a vizat evaluarea competentelor cognitive si manageriale dezirabile pentru exercitarea rolului de director sau director adjunct intr-o scoala moderna: capacitatea de a face distinctie intre diferite stiluri si modele manageriale, capacitatea de intelegere si asumare a rolului unui manager la nivelul unei institutii scolare, capacitatea de a distinge intre esential si secundar, capacitatea de a face conexiuni  logice intre fenomene si evenimente, atentia la detalii, spiritul de observatie, capacitatea de gandire strategica etc.", spune MENCS intr-un comunicat de presa, respingand informatii aparute in spatiul public pe care le catalogheaza drept "inexacte".

Ministerul arata ca, la nivel de concept, acest tip de test "valorifica avantajele unei probe scrise printr-un nivel ridicat de obiectivitate, transparenta in evaluare si operativitate in administrare".

"Asimilarea acestui test cu unul de factura psihologica este o eroare involuntara sau deliberata de optica", spune ministerul, precizand ca nici modul in care a fost construit, nici formula de evaluare, si nici utilizarea rezultatului nu au vizat generarea unui profil psihologic al candidatului. 

"Obiectivul urmarit a fost testarea abilitatilor mentionate anterior pe baza unui scor/punctaj conform evaluarii pe baza baremului", se arata in comunicat.

Ministerului Educatiei subliniaza si faptul itemii de evaluare a abilitatilor cognitive folositi intest si care provin din teste standardizate cunoscute si consacrate au fost utilizati pe baza acordului scris al detinatorilor drepturilor de autor.

"Itemii asociati evaluarii abilitatilor manageriale au fost formulati astfel incat sa reflecte capacitatile de analiza critica si gandire strategica ale candidatilor, evitand formulari care sa solicite capacitatea de memorare mecanica a unor informatii din resursele bibliografice indicate", incheie Ministerul Educatiei.

Miercuri, 12 octombrie, s-a desfasurat proba scrisa a concursului pentru posturile de director si director adjunct, la care au participat, in total, peste 8.700 de candidati. Proba a constat intr-un test grila cu 60 de intrebari, elaborat de Ministerul Educatiei, iar candidatii au avut la dispozitie 2 ore pentru a-l rezolva. Potrivit ministerului, testul a vizat evaluarea aptitudinilor cognitive si a competentelor manageriale ale candidatilor. 

Rata de promovare a primei probe din cadrul concursului care vizeaza conducerea tuturor gradinitelor, scolilor si liceelor de stat din tara este de 83,7%, a anuntat ministerul dupa centralizarea datelor furnizate de inspectoratele scolare judetene. Desfasurarea urmatoarelor doua probe - interviul si evaluarea CV-ului - a incepand luni, 17 octombrie, si se va termina pana pe 17 noiembrie. Aceste probe se desfasoara la nivelul comisiilor judetene de concurs.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

astăzi, 20:22
12

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...

Festivalului Filmului European ajunge la Botoșani (Cinema „Unirea”) în perioada 10-12 mai cu filme despre libertate!

astăzi, 20:00
27

Ediția a 28-a Festivalului Filmului European va debuta la București chiar de Ziua Europei, pe 9 mai și se va încheia la Chișinău, pe 8 iunie,Festivalul Filmului European este organizat ...

Tânăr de 25 de ani dintr-o comuna din Botoșani, prins beat la volan!

astăzi, 18:55
38

În cursul zilei de miercuri, 24 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au oprit pentru control pe strada Școlii din comuna Havârna un autoturism...