Concediu paternal 2018: Câte zile libere pot obține tații în acest an

Concediu paternal 2018: Câte zile libere pot obține tații în acest an
La nașterea unui copil, chiar dacă este mai puțin cunoscut, și tații au dreptul la mai multe zile libere plătite pentru îngrijirea noului membru al familiei. Acest concediu se numește concediu paternal și, în anumite condiții, poate ajunge la o durată de aproximativ trei săptămâni.
 
Potrivit Legii concediului paternal nr. 210/1999, tatăl unui copil nou-născut are dreptul la un concediu destinat îngrijirii copilului, indiferent dacă acesta din urmă este născut dintr-o căsătorie, din afara uneia sau este adoptat. Astfel, după cum stipulează actul normativ, tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu plătit de cinci zile lucrătoare, cu condiția ca acesta să fie asigurat în cadrul sistemului asigurărilor de stat.
 
Acest concediu se acordă numai la cerere, în primele opt săptămâni de la nașterea copilului, iar pentru a-l primi, tatăl trebuie să prezinte acte doveditoare, și anume certificatul de naștere al copilului, din care să rezulte calitatea sa de tată. Pe perioada concediului, tatăl aflat în concediu paternal va primi o indemnizație egală cu salariul corespunzător perioadei respective, ce va fi plătită din fondul de salarii al angajatorului.
 
Există, totuși, o posibilitate prin care se poate prelungi durata concediului paternal, și anume absolvirea unui curs de puericultură, care va prelungi durata concediului cu încă zece zile lucrătoare. Cursul de puericultură constă în prezentarea unor noțiuni elementare teoretice și practice în vederea îngrijirii copilului mic și este ținut de către medicul de familie al tatălui, în timpul sarcinii mamei sau după nașterea copilului.
 
În cazul nefericit al decesului mamei nou-născutului, tatăl va beneficia de restul de concediu neefectuat de către mamă. În ceea ce privește indemnizația pe care o primește tatăl în această situație, el are posibilitatea de a alege între o indemnizație egală cu ajutorul pentru sarcină și lăuzie cuvenită mamei și o indemnizație calculată în funcție de salariul său de bază și de vechimea în muncă, acordată de angajator.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...