Cod galben de ploi şi răcire a vremii!
BOTOSANI

Cod galben de ploi şi răcire a vremii!
Precipitaţiile care se înregistrează în judeţ din noaptea trecută plasează judeţul Botoşani sub o atenţionare de tip cod galben.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, până marţi, la ora 21.00, vor fi ploi cu caracter temporar în toată ţara şi se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi frecvent 20...25 l/mp şi pe arii restrânse 40...50 l/mp. Luni, până după-amiază, cu precădere în regiunile sudice şi sud-estice, ploile vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie şi izolat de grindină. În a doua parte a zilei de 20 septembrie, ploile însemnate cantitativ se vor semnala în special în sud-vest.

În judeţul Botoşani, precipitaţiile sunt slab cantitativ spre normal. La Vorona, după cum spune primarul Aurel Ştefan, în noaptea trecută a plouat consistent, însă ulterior ploaia a devenit "cernută". La Avrămeni, spune primarul Ioan Bucatariu, acolo unde seceta a creat situaţii teribile, ploile au început din noaptea trecută şi continuă într-un ritm optim.

Pe de altă parte, meteorologii au anunţat şi cod portocaliu de precipitaţii, cu o perioadă de valabilitate de luni, ora 15.00, până marţi, ora 12.00. În judeţele Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Tulcea, Brăila şi Buzău şi în zona de munte a judeţelor Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea şi Gorj ploile vor avea caracter torenţial şi se vor cumula local 60...80 l/mp.

Temperaturile vor scădea semnificativ în toate regiunile, astfel că pe parcursul zilelor de marţi, 20 septembrie, şi miercuri, 21 septembrie, vremea va deveni rece pentru această dată în toată ţara. 
 
Codul galben presupune că fenomenele meteorologice prognozate (averse, descărcări electrice, intensificări de vânt, temperaturi ridicate) sunt obişnuite pentru zona respectivă dar care temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi. Există risc de creşteri de debite şi niveluri.

Prin cod portocaliu înţelegem că sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase, de intensitate mare (vânt, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, caniculă, ger). Există risc de viituri pe râurile mici.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

DOROHOI - 100 de ani de la Marea Unire

Miercuri, 18 Iulie 2018
191

1916-1917-1918 au fost printre cei mai dificili ani din istoria oraşului Dorohoi în contextul în care întreaga societate românească se confrunta cu nenumărate greutăţi cau...

Șofer căutat de Poliție: Nu a oprit mașina după ce a lovit, în viteză, o bătrână!

Miercuri, 18 Iulie 2018
439

Un apel la 112 anunța că un șofer a rănit o femeie, după care mașina și-a continuat drumul. Cea care a sunat, o femeie în vârstă de 70 de ani, din Cristești, a spus că autoturism...

Petre Daea: Condițiile meteorologice nefavorabile au generat pierderi extraordinare la culturile de rapiță

Miercuri, 18 Iulie 2018
184

Ministrul Agriculturii Petre Daea spune, într-un mesaj video postat miercuri pe Facebook, că fenomenele meteorologice nefavorabile și grindina au generat pierderi "extraordinare de producție" pent...