Circa jumatate din publicatiile locale pot disparea in doi ani

Circa jumatate din publicatiile locale pot disparea in doi ani
Circa 30-50% dintre publicatiile locale autohtone, in special cotidiene, vor disparea de pe piata pana la finele lui 2010, in conditiile reducerii veniturilor din publicitate cu 40-60%, considera mai multi jucatori din industrie.

Zoltan Kovacs, presedintele Trustului de Presa Agenda, a declarat pentru Business Standard ca, in doi ani, circa jumatate dintre publicatiile locale se vor inchide, fiind afectate mai ales cotidienele.

"Cred ca se va ajunge la un cotidian pe judet. Saptamanalele, mai ales cele de nisa, pot trai, deoarece cheltuielile nu sunt foarte mari", a explicat managerul.

O parere similara are si Dragos Stanca, managing director al F5, compania de web a grupului Realitatea-Catavencu, care a estimat injumatatirea numarului de publicatii locale pana la finele lui 2010. "Legat de ziarele locale (cu un continut jurnalistic, nu cele de mica publicitate), indraznesc sa estimez ca, pana la finele anului 2010, vor disparea jumatate. Plus-minus 10%", a spus Stanca pe blogul personal.

Pe de alta parte, Marius Stoianovici, presedintele Asociatiei Patronale a Editorilor Locali (APEL), considera ca diminuarea numarului de publicatii locale de 50% este usor drastica, apreciind ca o reducere de 30% este mai realista.

"Nu e normal sa avem trei-cinci cotidiene locale pe judet, in Ungaria exista un singur ziar local pe judet, chiar pe regiune, ziar care o duce bine", a explicat Stoianovici.

Presedintele APEL spune ca exista semnale pe piata de cotidiene care se transforma in saptamanale sau trec exclusiv online pentru a putea supravietui. Ritmul inchiderilor poate fi accentuat si de diminuarea mizelor politice, ce pot duce la reducerea numarului publicatiilor sustinute politic, mai spune Marius Stoianovici.

Pe langa reducerea veniturilor din publicitate plasata de jucatori in intervalul 40-60%, publicatiile locale se confrunta cu problemele de distributie, precum si cu verificarile de la Fisc.

"Vor supravietui publicatiile care vor stabili in final un echilibru intre venituri si costuri, oricat de dureros ar fi", a adaugat presedintele APEL.

sursa: standard.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Condamnat cu suspendare pentru trafic de minori, a ajuns în Penitenciarul Botoșani după ce a condus beat!

astăzi, 10:47
62

Principala infracțiune care apare în mandat este cea de conducere sub influența alcoolului, însă în acest caz este vorba doar de o nouă infracțiune, comisă în termenul de...

Autoutilitară la un pas de distrugere, după ce motorul a luat foc! (Foto)

astăzi, 10:14
147

Pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la compartimentul motor al unei autoutilitare.Evenimentul s-a întâmplat în munici...

Mașină răsturnată în șanț, șofer preluat de polițiști și dus urgent la spital!

astăzi, 10:00
1510

Miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier care se deplasau pe D.N. 29C, în comuna Cândești, au observat un autoturism răsturnat în afara părții carosabile....