Cifrele care îţi salvează viaţa

Cifrele care îţi salvează viaţa
23,5, 12/8, 80, 100 ... chiar dacă sunt greu de reţinut, există câteva cifre pe care nu ar trebui să le uiţi pentru că reprezintă indicii preţioase prinvind starea sănătăţii tale.

Tensiunea, indicele de masă corporală, glicemia, colesterolul, cifrele care exprimă aceste valori îţi spun mai multe despre sănătatea ta decât vârsta sau greutatea, deci nu uita să-ţi faci analizele periodic.

Glicemia

Măsurarea glicemiei, adică nivelul zahărului din sânge, este una din cele mai simple şi eficiente metode de screening a diabetului. O valoare normală este în general sub 100-110 mg/dl, măsurată "pe nemâncate".

Totuşi, valorile normale pot varia de la un laborator la altul, aşa că ghidează-te după ceea ce indică buletinul de analize ca fiind normal. În general, o glicemie de peste 120 mg/dl este un semnal de alarmă şi probabil că medicul îţi va indica alte analize pentru a stabili dacă este într-adevăr cazul să te îngrijorezi.

Obezitatea este unul din factorii de risc ai diabetului de tip II. Glicemia poate fi ţinută sub control printr-o dietă echilibrată şi o viaţă activă.

Colesterolul

În general, un colesterol total este normal dacă nu depăşeşte 200 mg/dl. Totuşi, la o persoană sănătoasă şi tânără cifra ar trebui să fie mult mai mică de atât. Când consideră că ceva este în neregulă, medicul ţi-ar putea recomanda să faci "colesterolul fragmentat", adică o analiză care stabileşte valoarea colesterolului bun, colesterolului rău şi a trigliceridelor. Dintre acestea trei, singurul benefic este colesterolul bun, adică HDL.

Te încadrezi în normal dacă HDL este peste 50 mg/dl, dar cu cât e mai mare, cu atât mai bine. Dacă ai HDL prea mic, îl poţi creşte consumând grăsimi sănătoase, adică ulei de măsline, peşte, avocado, în locul grăsimilor saturate sau trans. Dacă HDL curăţă arterele păstrându-le libere şi elastice, LDL, colesterolul rău, le înfundă, îngreunând circulaţia sângelui.

Riscul bolilor cardiovasculare este crescut dacă LDL depăşeşte 100 mg/dl. La fel ca şi HDL, trigliceridele îţi cresc riscul de a face diabet sau boli de inimă dacă valoarea lor depăşeşte un anumit prag. Un nivel normal este sub 150 mg/dl, iar situaţia este mai gravă dacă trigliceridele trec de 200 mg/dl.

Tensiunea arterială

120/80 este valoarea considerată normală a tensiunii arteriale. Până la 139/89 vorbim de prehipertensiune, iar dacă treci de 140/90 mmHg, înseamnă că suferi de hipertensiune, o afecţiune foarte frecventă şi care adesea rămâne nediagnosticată. Supranumită "ucigaşul tăcut", hipertensiunea nu are simptome clare, deci o poţi descoperi doar dacă îţi faci analiza specifică.

Netratată, afecţiunea poate duce la accident vascular cerebral, infarct, insuficienţă renală, probleme de vedere si multe altele. Pentru a-ţi ţine sub control tensiunea renunţă la sare, tutun şi alcool, fă mişcare cât mai multă, scapă de kilogramele în plus şi încearcă să te relaxezi.

Indicele de masă corporală

Obezitatea este un factor de risc pentru mai multe boli, de la diabet până la cancer. Dar greutatea nu este întotdeauna de ajuns pentru a stabili dacă o persoană este sau nu obeză, aşa că medicii folosesc mai des indicele de masă corporală, un raport între greutate şi înălţime.  

Un IMC mai mare de 24 arată că eşti supraponderal. Dacă ai trecut de 30 suferi de obezitate şi trebuie să iei măsuri pentru a-ţi controla greutatea. Deşi astăzi majoritatea oamenilor au un IMC peste limita maximă, există şi reversul medaliei. Un IMC sub 18 arată că eşti subponderală. Există riscuri şi în acest caz: ciclu neregulat, pierderea masei osoase, carenţe de vitamine şi minerale.

Hormonul de stimulare tiroidiană (TSH)

Deşi îşi verifică periodic tensiunea, glicemia şi colesterolul, multe femei ignoră complet analiza care măsoară TSH. Acest hormon, secretat de glanda hipofiză, reglează activitatea tiroidei, care la rândul ei, produce alţi hormoni importanţi cunoscuţi drept T4 şi T3. Cei doi reglează pulsul, metabolismul, temperatura corporală şi tot de ei depinde aspectul pielii, părului, starea de spirit sau puterea de concentrare. Valoarea normală a TSH este sub 4 mIU/L. Dacă creşte peste 4,5 este posibil să suferi de hipotiroidism şi probabil că medicul îţi va recomanda şi alte analize. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Devis Mangia, după înfrângerea de la Botoşani: Golul a venit după un şut întâmplător

Vineri, 24 Noiembrie 2017
241

Acesta nu a vrut să comenteze arbitrajul spunând că analizele trebuie făcute de specialişti. Italianul a menţionat că echipa sa este una tehnică, dar s-au făcut şi unele greşeli tactic...

Costel Enache, după victoria cu CSU Craiova: Rar mi s-a întâmplat să am o mulţumire aşa mare

Vineri, 24 Noiembrie 2017
376

Costel Enache a spus că victoria, cu 1-0, în faţa Craiova a consolidat poziţia în clasament, locul IV; şi a adus consecvenţă în rezultate. Antrenorul a recunoscut că ...

Eroul Botoşaniului cu CSU Craiova, Andrei Miron: Nu am dat un asemenea gol nici la antrenamente

Vineri, 24 Noiembrie 2017
766

Modest, fundaşul botoşănean a recunoscut că nici la antrenamente nu a reuşit o asemenea execuţie şi nici nu a exersat. Acesta a explicat că a vrut să şuteze la colţul lung şi i-a ieşit ex...