Cele mai profitabile județe ale țării. Botoșaniul rămâne în coada clasamentelor!

Cele mai profitabile județe ale țării. Botoșaniul rămâne în coada clasamentelor!
Cele mai mari impozite pe profit vărsate la bugetul de stat provin din patru județe din Transilvania și Banat, cinci județe din regiunile Muntenia și Oltenia și unul din Moldova, potrivit datelor furnizate de către Ministerul de Finanțe la solicitarea Digi24.ro.

Clasamentul este condus de București cu impozite vărsate la buget de 4,8 miliarde lei în primele nouă luni. Capitala este urmată la categoria impozite pe profit ce depășesc 300 milioane lei de Timiș (641 milioane lei), Brașov (622 milioane lei), Prahova (570 milioane lei), Cluj (554 milioane lei), Constanța (480 milioane lei), Sibiu (469 milioane lei), Ilfov (372 milioane lei), Iași (353 milioane lei) și Dolj (334 milioane lei).

Impozitele pe profit cele mai mici au fost înregistrate din partea Mehedințiului (12,76 milioane lei), Vaslui (24,89 milioane lei), Botoșani (27 milioane lei), Covasna (29,31 milioane lei,) etc.

Cine a contribuit net în primele nouă luni
Dar care sunt județele ce au vărsat bugetului de stat în primele nouă luni mai mulți bani decât au primit în întreg anul trecut?. Cu excepția Bucureștiului, acestea sunt Constanța (sold pozitiv de 6,44 miliarde lei), Ilfov (4,67 miliarde lei), Prahova (3,73 miliarde lei), Clujul (sold pozitiv de 2,56 miliarde lei), Brașovul (sold pozitiv de 1,82 miliarde lei), Timiș (1,09 miliarde lei), Sibiu (642 milioane lei) și Iași cu 50 milioane lei.

În general, la finele anului se ajunge ca aproximtiv 25 de județe să contribuie la buget mai mult decât au contribuit, situația fiind inversă în rândul celorlalte. Potrivit calculelor făcute de cursdeguvernare.ro, prezentate în primăvara acestui an, cele mai subvenționate județe au fost în 2015 Călărași, Mehedinți, Teleroman, Vaslui și Botoșani.

Legislația bugetară prevede că în fiecare an, pe lângă resursele proprii, județele primesc de la bugetul de stat o cotă fixă, defalcată din impozitul pe venit colectat la nivelul județului în cauză, sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale (acordate fiecărui județ în funcție de populația și suprafață acestuia și de lungimea drumurilor) și subvenții de la bugetul de stat.

În 2015 suma primită de județe în contul acestor transferuri de la buget a fost de 46 miliarde lei, respectiv 10 miliarde de euro. Din aceasta cotele defalcate din impozitul pe venit au fost de 17 miliarde lei, sumele defalcate din TVA au fost 21 miliarde lei, iar subvențiile au fost de 7,88 miliarde lei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Atenție la fraudele informatice și la „investițiile” online! Iată cum vă puteți proteja!

astăzi, 17:13
31

În ultima perioadă se constată o creștere a sesizărilor referitoare la săvârșirea  unor infracțiuni de înșelăciune în mediul online care au ca bază folosirea &ic...

Temele pentru acasă între necesitate și obligație, ce ne sfătuiesc specialiștii în educație din Botoșani!

astăzi, 16:21
90

Țări ca Polonia și Finlanda au decis eliminarea temelor pentru acasă, considerând că beneficiul asupra copilului în ansamblu este nul.De fapt care e adevărul? Mai au nevoie copii...

Elena Damian a plecat de câteva zile de acasă, familia nu mai știe nimic de ea. Sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:33
294

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 56 de ani din comuna Păltiniș care, la data de 17 aprilie a.c., a părăsit în mod voluntar domiciliul iar p...