Cei mai mari inventatori pe care Romania i-a dat planetei

Romania isi sarbatoreste aniversarea pe 1 decembrie. Orice parere ai avea despre ea, din aceasta tara au pornit oameni cu o minte geniala. Acestia sunt acei inventatori si creatori de care sa fii mandru.

Cei mai mari inventatori pe care Romania i-a dat planetei

Romania a dat multi oameni de stiinta ilustri in medicina, tehnologie, aviatie, inginerie si nu numai. Daca ar fi sa faci o lista cu acestia, probabil ca ai incepe cu Henri Coanda, ca tot ii poarta cel mai mare aeroport numele, si ai continua cu Traian Vuia, Petrache Poenaru si Ana Aslan. Mai jos am facut o lista cu 10 dintre cei mai cunoscuti, dar lista nu se rezuma doar la acestia, scriu cei de la Playtech.ro.

Fie ca acesti inventatori au fost la Paris, in Germania, sau au crescut si au creat aici in Romania, ceva in ADN-ul lor este romanesc si de 1 decembrie ni-i aducem aminte pentru a nu-i trece doar in cartile de istorie. Ii vei regasi mai jos pe Odobleja, Paulescu sau chiar Anastase Dragomir cu o inventie colosala si salvatoare de vieti.

Henri Coandă (7 iunie 1886 – 25 noiembrie 1972) a devenit celebru prin munca sa în industria aviației. Totuși, activitatea lui nu se rezumă doar la asta. A fost un academician și inginer român, pionier al aviației, fizician, inventator și descoperitor al efectului care îi poartă numele. A mai experimentat și cu un sistem de transport similar Hyperloop, dar cercetările au fost oprite de regimul comunist.

Ștefan Odobleja (13 octombrie 1902 – 4 septembrie 1978) este mai puțin cunoscut în România, dar cercetarea lui este fundamentul pentru tot ce înseamnă cibernetică și calculatoare. Odobleja este întemeietorul psihociberneticii și al ciberneticii generalizate. Totul a pornit din 1929, când a publicat studiul „Metoda de transonanță toracică“ în care enunța și legea reversibilității. În 1937 a publicat și opera principală: „Psihologia consonatistă“.

Nicolae Vasilescu Karpen (10 decembrie 1870 – 2 martie 1964) este creatorul unui gadget pentru care ar fi invidioși alți inventatori din afară. El a fost un om de știință, inginer, fizician și inventator, iar munca lui s-a orientat masiv către pionierat în domeniul elasticității, termodinamicii, electrochimiei și a ingineriei civile. E cunocut pentru „pila Karpen”. Este o pilă electrică pe care a pornit-o în urmă cu peste 60 de ani și încă funcționează și a „avertizat” că va funcționa la infinit. Altfel spus, un perpetuum mobile.

Citeste mai deprate Top inventatori români pe care să-i ții minte

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...