Cea mai lungă eclipsă totală de Lună din ultimul deceniu, în această noapte

Cea mai lungă eclipsă totală de Lună din ultimul deceniu, în această noapte
În noaptea de miercuri - 15 iunie spre joi - 16 iunie, vom putea observa cea mai îndelungată eclipsă totală de lună din ultimii 11 ani.

Eclipsa va putea fi observată în mare parte din Europa, inclusiv România, Asia de Sud şi ţările din regiunea Oceanului Indian. În schimb, fenomenul nu va putea fi observat în Canada şi SUA.

Eclipsa va fi totală, adică Luna va intra complet în umbra planetei noastre, iar fenomenul va dura peste 5 ore.

Eclipsa începe la ora 20:24 când Luna se află sub orizont. Va răsări la 20:51 iar numai după 30 de minute (la ora 21:22) va începe să intre în umbra Pământului, scrie Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" pe site-ul său.

Strălucirea ei va scădea, în timp ce partea stângă a discului va începe să fie acoperită de umbră. Timp de o oră, umbra va acoperi discul Lunii iar eclipsa totală (faza când Luna este acoperită complet de umbră) va începe la ora 22:22.

Cei care vor încerca să o observe dintre blocuri, nu o vor vedea, întrucât se va afla destul de jos, la numai 10° deasupra orizontului sud-estic.

Maximul eclipsei se va produce la ora 23:12 când Luna ar trebui să aibă o culoare portocalie-cărămizie, cu o parte mai deschisă. Culoarea Lunii în timpul eclipsei totale ne indică gradul de plouare al atmosferei.

Observatorul mai spune că totalitatea se termină la ora 00:03, iar Luna va ieşi complet din umbră la ora 01:02 şi eclipsa se va termina la ora 02:01.

Observatorul Astronomic va avea un program special cu ocazia Eclipsei de Lună, fiind deschis publicului între orele 21.00 şi 4.00 dimineata. Este posibil ca până în ora 22 să se nu poată vedea Luna de pe terasa Observatorului.

Societatea Astronomică Andromeda şi Observatorul Astronomic al Academiei Cluj prezintă în direct eclipsa totală de Lună din 15 iunie 2011 începând cu orele  21:00.Astronomi amatori şi profesionişti vor transmite imagini în direct şi vor comenta desfăşurarea eclipsei, de la observatorul astronomic al Academiei din Cluj.

Fluxul video de la cele doua telescoape profesioniste dotate cu camere video va fi transmis pe internet pe pagina de web a astroclubului la adresa:  http://www.astrocluj.ro/andromedalive.html.

In decursul ultimului secol au fost doar trei eclipse mari de lună, dintre care cea mai lungă datează din 16 iulie 2000, cu o durată de 107 minute. Aceasta este prima din cele două eclipse aşteptate în 2011. Următoarea eclipsă totală de Lună vizibilă de la noi se va produce pe 28 septembrie 2015.

 

Realitatea.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

Miercuri, 24 Aprilie 2024
65

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

Miercuri, 24 Aprilie 2024
72

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

Miercuri, 24 Aprilie 2024
68

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...