Ce spun unghiile tale despre sanatatea ta

Ce spun unghiile tale despre sanatatea ta
Unghiile sanatoase ar trebui sa fie semistransparente, roz deschis si intacte cu o semiluna alba deasupra cuticulelor. Este adevarat ca uneori unghiile pot fi brazdate de linii albe, sau pete albe numite leuconichie (nu trebuie sa te ingrijoreze) sau pot fi infectate cu bacterii, virusi sau fungii (toate acestea trebuiesc tratate). Insa uneori starea unghiilor te poate atentiona ca esti bolnav.

Iata dupa ce ar trebuie sa te uiti si ce semnifica fiecare schimbare.

Decodarea schimbarii culorii unghiilor:

1. Sindromul unghiilor albe Intreaga unghie este alba. Aceasta schimbare a sanatatii unghiei poate indica probleme cu inima, afectiuni renale, ciroza, tuberculoza pulmonara, diabet, artrita reumatoida.

2. Unghiile lui Terry Unghia este in mare parte opaca avand la capat o dunga inchisa la culoare din cauza cauza faptului ca unghiile sunt irigate insuficient cu sange. Aceste schimbari pot fi intalnite la 80% dintre bolnavii care sufera de ciroza sau cei care se confrunta cu probleme cardiace congenitale, hipertiroidism, malnutritie, diabet sau HIV.

3. Unghiile lui Muehrcke Circulatia insuficienta in unghii va face ca acestea sa fie strabatute de benzi orizontale albe care se extind pe intreg patul unghial. Aceste linii nu vor creste cu unghia, deoarece sunt pe patul unghial, nu in unghie. Problemele de sanatate asociate cu unghiile lui Muehrcke sunt hipoalbuminemia, boli ale ficatului, malnutritia si sindromul nefrotic, insa pot aparea si ca efect secundar al chimioterapiei.

4. Unghiile lui Lindsay (unghiile jumatate-jumatate) Jumatatea inferioara a unghiei este de culoare alba, in timp ce jumatatea superioara este de culoare roz-maroniu inchis. Cauza acestui aspect este productia crescuta de melanina din partea superioara a unghiei. Afectiunile corpului responsabile cu aceste simptome pot fi din categoria bolilor renale cronice sau HIV.

5. Liniile Mee Sunt linii orizontale albe, cauzate de fragmentarea microscopica a unghiei, dupa ce cresterea a fost perturbata. Linia Mee ar putea indica insuficienta cardiaca, boala Hodgkin, insuficienta renala, infectie generalizata sau otravire cu arsenic, taliu ori cu alte metale grele.

6. Hemoragii in aschie (Splinter) Pot fi observate la nivelul unghiei linii verticale subtiri, de culoare rosu inchis sau maro, asemenea unor aschii. Printre problemele de sanatate care dau un asemenea aspect unghiilor pot fi enumerate ciroza, utilizarea contraceptivelor orale, sarcina, ulcer peptic, artrita reumatoida, lupus eritematos sistemic, vasculita sau o trauma. O asociere clasica cu aceasta modificare a unghiei o reprezinta endocardita bacteriana subacuta.

7. Sindromul unghiilor galbene In aceasta boala rara, unghiile au culoare galben-portocalie, sunt ingrosate si curbate aproape de cuticule. Sindromul este asociat cu limfedem (drenaj limfatic afectat), efuziuni pleurale si bronsiectazii.

8. Unghiile albastre Unghiile devin albastre, fie numai la nivelul lunulei, fie pe toata suprafata – pot indica afectiunea Wilson, intoxicatia cu argint sau apare in urma terapiei cu quinacrine.

9. Lunula rosie Cand lunula devine rosie, faptul ar putea indica o aleopecie areata (pierderea parului), intoxicarea cu monoxid de carbon, insuficienta cardiaca, boli pulmonare obstructive conice, urticarie cronica, ciroza, boli de colagen vascular, tratament oral cu prednison sau psoriazis.

10. Dungi verticale de culoare maro Acestea sunt frecvente in randul persoanelor cu pielea inchisa la culoare. Pot indica melanom insa ar trebui sa fie vazute de catre un specialist. Cauza aparitie unor asemenea dungi ar putea fi dezvoltarea unui neg bening sau colorarea chimica a unghiilor (inclusiv de catre unele lacuri de unghii).  

sfatulparintilor.ro 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

A murit cea mai titrată jucătoare de scrabble a României! (Foto)

astăzi, 13:46
36

A fost cea mai titrată jucătoare de scrabble a României, campioană națională în limbile română și franceză, Maestră a Sportului.Claudia Mihai a fost un model de dăruire...

Statul Major al Armatei: Cum va apăra Armata Română județele Moldovei în caz de atac rusesc?

astăzi, 12:26
197

Jurnaliștii de la Ziarul de Iași i-au întrebat direct pe reprezentanții Statului Major al Armatei Române, iar aceștia au dat un răspuns evaziv legat de planurile operaționale.Sta...

FC Botoșani – Dinamo, astăzi de la ora 19:30

astăzi, 11:34
119

FC Botoșani și Dinamo se întâlnesc astăzi în etapa a șasea a play-out-ului Superligii.Înaintea partidei de astăzi FC Botoșani ocupă penultimul loc în play-out, l...